

CEYLON OP 1 - černý čaj
Ženy v pestrobarevných sárí s velkými koši plnými ovoce a zeleniny, všudypřítomná hudba, pestře malované stánky přetékající mangem, banány, papájou, vesele povykující děti ve školních uniformách… na druhou stranu uklidňující, pravidelné řady zelených čajovníků. Ve stínu majestátných stromů, den po dni, rostou, aby daly světu pravý černý čaj. Silný a voňavý. Takový je Cejlon.
Složení
Černý čaj Ceylon OP1 100%Nálev a chuť čaje
Klasický cejlonský čaj se vším všudy. Má jemnou, pikantní chuť a silný nálev měděné barvy. Je svíravý přesně tak, jak se na černý čaj sluší. Na druhou stranu je příjemně nasládlý, což zemité tóny výborně vyvažuje. Kdo má mlsný jazýček, může si ho stejně jako Angličan vyladit kapkou mléka nebo lžičkou cukru. Nejlépe obojím.
Původ čaje
Ceylon OP 1 nakupujeme v jihozápadní části Srí Lanky (dříve Cejlon), která leží na pobřeží. Její čajové plantáže jsou na rozdíl od ostatních na Cejlonu položené v nižších nadmořských výškách. Produkují tak čaje výrazné chuti a síly. Region Ruhuna je zavlažován jihozápadními monzuny, má mírné klima a protkává ho řada menších říček. Optimální zemědělské podmínky využívají místní lidé nejen k pěstování čaje, ale také mnoha druhů koření. Čajovníky díky kvalitní půdě rostou rychle, mají dlouhé listy a během fermentace se proměňují v čaj skutečně černé barvy. I přesto, že se černý čaj v Ruhuně vyrábí až od roku 1900, nachází si mezi odborníky stálé obdivovatele. Je žádaný na celém světě jako čaj dopolední nebo snídaňový.
Čajové lístky sklízejí ruhunské ženy několikrát za rok. Ceylon OP pochází ze sklizně pozdní a obsahuje Orange Pekoe, tedy listové pupeny. Ty se škubou bříšky prstů a je s nimi zacházeno velmi opatrně, při mechanickém poškození by totiž začaly předčasně oxidovat. Když jsou lístky převezeny do továrny, nechají se zavadnout a jsou válcovány. Tím dojde k narušení jejich buněčné struktury, což je důležité pro následující proces fermentace. Oxidace enzymů, která je pečlivě kontrolována, probíhá za striktně stanovené teploty a vlhkosti. Díky ní čaj získává intenzitu, barvu a vůni. Fermentovaný čaj je sušen horkým vzduchem, tříděn a balen.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























29. 9.
19. 5.
5. 6.
2. 6.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Bavlněné sítko M - 1 ks

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru

Čajová konvice se sítkem 900 ml - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem 900 ml - květinový dekor

Čajová konvice se sítkem 900 ml - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ASSAM TGFOP 1 - černý čaj

GOLDEN TIPPY ASSAM FTGOP 1 MOKALBARI - černý čaj
