Nová registrace
Zapomněli jste heslo?
+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Kongo Ngula BIO - zrnková káva

Kód: 1783

Pro milovníky vysokohorské kávy, pro příznivce organicky pěstovaných plodin, pro vyznavače nápojů atraktivních chutí a nezvyklého aroma – pro vás i vaše přátele pražíme špičkové zrno z konžského regionu Kivu. Přinese vám zážitek jako med sladký, jako grapefruit hořký a jako švestky šťavnatý. Ochutnejte kávu ze země minerálů, baobabů a horských goril.

Velká balení:
Malá balení:
Odesláním hlídacího psa souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč
Země původu
Země původu:
Kongo
Odrůda
Odrůda:
Bourbon
Region
Region:
Southern Kivu
Nadm. výška
Nadm. výška:
1700m
Chuť
Chuť:
Sladká, Švestky, Grapefruit
Zpracování
Zpracování:
Mokré
BIO
BIO:
Ano

Složení

Arabica BIO 100%

Crema a chuť kávy

Kongo Organic Ngula patří ke kávám výjimečných parametrů. Její medové aroma jakoby předurčuje sladkou, velmi neotřelou chuť, ve které se snoubí hořkost a kyselost grapefruitů se sladkostí a šťavnatostí zralých švestek. Tělo je plné a lehké, káva působí komplexně.

Tato káva se skvěle hodí na filtr, chybu ale neuděláte ani použitím mokka konvičky nebo vakuum potu.

Původ kávy

Jako region Kivu se pojmenovává velká oblast kolem celého jezera Kivu, která zahrnuje nejen území Demokratické republiky Kongo, ale i Rwandy. Charakterizuje ho bujná vegetace, vysoké kopce a vulkanické podloží. Pestrá příroda není v Kongu výsadou pouze okolí jezera, deštné pralesy jsou známé díky vysoké biologické rozmanitosti, žije v nich řada endemických druhů rostlin i živočichů. Ostatně, Demokratická republika Kongo je biologicky nejrozmanitější zemí Afriky.

Jelikož se rozkládá na rovníku, tvoří se v Kongu nejvíc bouřek na světě. Klima je tropické, s vysokými teplotami a vlhkostí. Na severu trvá období sucha od listopadu do března a období dešťů přichází od dubna do října. Na jihu je tomu naopak. Teploty bývají relativně stabilní, s malými rozdíly mezi jednotlivými ročními obdobími. K největším teplotním změnám dochází mezi dnem a nocí, kdy se může ochladit až o 27 ⁰C. Pokud jde o kávovníky, ty jsou v Kongu pěstovány ve vyšších nadmořských výškách. Díky tomu mohou červené kávové třešně dozrávat pomaleji a postupně. Zároveň se v nich po delší dobu kumulují látky zásadní pro chuť a aroma výsledné kávy.

Káva Kongo Organic Ngula pochází z ostrova Idwji na jezeře Kivu, její profil je tedy ovlivněn také dostatkem vláhy a vysokou vlhkostí. Není bez zajímavosti, že místní považují ostrov za lokalitu s tragickou historií a úžasnou budoucností. Původní útočiště rebelů, pašeráků a kriminálních živlů se přeměňuje v zemědělskou oblast, ve které si farmáři pomáhají a díky spojení v družstvu CPNCK se jim od roku 2012 daří eliminovat nezákonné obchody a budovat mírumilovnou komunitu (nejen) zemědělců.

Malé, velmi skromné farmy pěstují převážně arabiku odrůd Typica a Bourbon, a to v nadmořské výšce 1 600 – 1 800 metrů, bez použití průmyslově vyráběných hnojiv a postřiků. Kávovníky skvěle prosperují díky úrodné vulkanické půdě, ale také udržitelnému přístupu zemědělců k jejich pěstování – coby hnojivo používají sušené kávové slupky nazývané cascara. Kávovníky sklízejí od března do června, zpracovávají je promýváním a zelená kávová zrna suší na speciálních stolech pod přímým sluncem. Do světa tak z ostrova Idwji putuje káva špičkové kvality, která získává řadu ocenění v mezinárodních soutěžích.


Chuť a aroma

Šetrněji pražená káva nabízí bohatší a komplexnější profil v chuti. Zachovává více originálních nuancí specifických pro region pěstování, včetně ovocných, květinových nebo oříškových tónů.

Zdravotní benefity

Zejména kvalitní káva pražena s ohledem na její ideální profil, může obsahovat vyšší hladiny antioxidantů, jako jsou kyselina chlorogenová a další fenolické sloučeniny. Tyto látky mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Nepřepražená prémiová káva je také šetrnější k žaludku, protože obsahuje méně kyselin, které mohou vyvolávat podráždění.

Šetrnost pro životní prostředí

Plantážní káva je často pěstována s větším ohledem na životní prostředí, s důrazem na udržitelné pěstování a spravedlivý obchod, což může mít pozitivní dopad na pěstitele a jejich komunity.

Herbář a blahodárné účinky:

Arabica
Arabica

Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny

Ukázka balení kávy

Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.

Návod na přípravu

  1. Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
  2. Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
  3. Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.
Chuť a tóny:
Intenzita
Kyselost
Pražení
Zrno
Zpracovani

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manucafe.cz
Pomozte ostatním při výběru:

Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.
Přihlášení do akcí, novinek a zajímavostí souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

  Doprava zdarma od 1000 Kč | Sleva na první nákup »