

Gruzínský oolong Guria
Čaj, který vyrostl obklopený voňavým lesem, v blízkosti květin a minerálních pramenů musí být jednoduše skvostný. A taky, že je! Gruzínský oolong Guria voní po medu, ovoci a bylinách, v chuti rozpoznáte hladkost, koření i svěží lesní plody. Pokud jde o čaj, vrací se Gruzie do světové topky. Obnovuje původní plantáže, vzdělává farmáře a pečuje o své přírodní zdroje. Tento čaj je důkazem, že se vydává na dobrou cestu.
Složení
Gruzínský oolong Guria 100%Nálev a chuť čaje
Gruzínský oolong Guria dává nálev medové barvy. Chuť lze popsat jako hladkou, máslovou, po ovoci kyselkavou a po koření peprnou. Čaj voní sladce, květinově. Tento oolong patří k čajům chuťově mimořádně atraktivním. Hodí se k celodennímu popíjení a nejlépe si ho „užijete“ bez dochucovadel. Gruzínský oolong Guria doporučujeme vyzkoušet jak horký, tak coby ice tea.
Původ čaje
Gruzie (místní ji označují jako Sakartvelo) patřila kdysi k čajovým velmocím. Na světové příčce producentů čaje zaujímala čtvrté místo a nebylo domácnosti, která by neznala pravý gruzínský čaj. To se změnilo po rozpadu SSSR, který přinesl problémy v mnoha odvětvích, včetně čajového průmyslu. Nyní se ale gruzínští farmáři vracejí k silné tradici, obnovují chátrající plantáže a v režimu organického zemědělství pěstují nové čajovníky. Přesně tak to dělají v regionu Guria, ze kterého jsme Gruzínský oolong Guria přivezli.
Jde o oblast na západě Gruzie oplývající úchvatnou přírodou. Klima je vlhké, subtropické, léta i zimy bývají poměrně mírné. Guria je častým cílem turistů, kteří přijíždějí obdivovat její lesy, minerální prameny, písečné pláže, ale i alpské louky a vysoké hory. Na rozloze 2 tisíc čtverečních kilometrů se nachází jak nížina, tak svahy pohoří Meskheti. Protože region zároveň omývají vlny Černého moře, disponuje jedinečným klima, které propojuje teplý mořský a chladný horský vzduch, a průměrnou roční teplotou 12-14 ⁰C. To čajovníkům náramně svědčí.
Další zvláštností regionu Guria je, že v něm rostou čajovníky Camellia sinensis Kolkheti. Jméno tato varieta získala zřejmě podle Národního parku Kolkheti, který zaujímá značnou část oblasti. Jde o keře se speciálními geny, o nichž odborníci tvrdí, že mají velký potenciál, pokud jde o možnosti šlechtění. Jsou vysazovány pod pavlovniemi, asi 20metrovými stromy, velmi krásně kvetoucími. Čajovníky díky tomu rostou chráněné před větrem i ostrým sluncem a zároveň mají dost vlhkosti a stínu. Aby té krásy a vůně nebylo málo, pokrývají půdu pod pavlovniemi koberce modrých pomněnek. Guria je jediným gruzínským regionem s tak úžasným propojením čajovníků, pavlovnií a květin, kterým místní neřeknou jinak než Kesane.
Lístky dělníci škubou ručně za přesně stanovených podmínek, tedy při ideální vlhkosti vzduchu a teplotě. Nechávají je krátce zavadnout a pak je několikrát přehazují ve velkých koších. Naruší tím jejich buněčnou strukturu a spustí proces přirozené oxidace enzymů. Jde o takzvané vytřásání zeleně, které ukončí prudkým zahřátím čaje.
Nakonec zajímavost: s lístky této specifické variety Camellia sinensis Kolkheti experimentují například skotští výrobci ginu. Speciální edici destilovanou s 12 rostlinami, mezi kterými nechyběl jalovec, koriandr nebo pomeranče, obohatili černým čajem z této variety. Gin prý tak získal lehké aroma medu a jablek.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Oolong zalijte vodou o teplotě 95 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

Gruzínský černý čaj Kolkhida

Gruzínský červený čaj Gaba Qvevri
