

Gruzínský zelený čaj Kolkhida
Když řeknete Kolkhida, musíte dodat Gruzie. Tradiční čaj z lístků stejnojmenných čajovníků poznáte při prvním doušku. Je totiž naprosto nesvíravý a přesto svěží. Jeho milá sladkost zůstává na patře po dlouhou dobu a květinové aroma se rozlije místností během vteřiny. Je vyroben z čajovníků vyrůstajících v čerstvém horském povětří, které se potkává s vánkem od moře. Jedinečné klima, unikátní čaj.
Složení
Zelený čaj Kolkhida 100%Nálev a chuť čaje
Gruzínský zelený čaj Kolkhida dává nálev světlé, čisté barvy. Květinové a svěží aroma doprovází sladká, velmi harmonická chuť. I když jde o čaj zelený, chybí mu typická svíravost. Je bohatě nahrazena svěžestí, kterou si velmi rychle zamilujete.
Původ čaje
O možnosti pěstování čaje v Gruzii se kolem roku 1900 zajímala i ruská královská rodina. To svědčí o významu, jaký gruzínský čaj kdysi míval. Je bezpochyby zajímavé, že mu nikdo neřekl jinak než „ruský čaj“ (stejně jako se čaje vypěstované v Indii uváděly coby „anglické“). Do čajové historie Gruzie se nesmazatelně vepsali také komunističtí vůdci Lenin a Stalin. Ten první tvrdil, že „čaj je nápoj proletariátu a musíme ho vyrobit hodně“, druhý vyvíjel mimořádný tlak na maximální produkci gruzínského čaje. Ovšem jakmile se rozpadl Sovětský svaz a Gruzie se stala nezávislou zemí, degradovaly čajové zahrady a výrobní podniky zastarávaly, až došlo k jejich uzavření. Gruzíncům chyběly vlastní postupy a možná i chuť se rozvoji čajového průmyslu věnovat.
Přesto na mnoha zahradách dál vyrůstaly čajovníky, které několik málo nadšenců sklízelo a v domácích podmínkách z nich ručně vyrábělo 50-100 kilogramů čaje pro vlastní potřebu a drobný prodej. Až po roce 2000 se rozhodli vrátit gruzínskému čaji zašlou slávu. Vyrazili studovat tradiční metody pěstování a zpracování čajových lístků, a to zejména do čínského regionu Fujian. Nyní tak v Gruzii vyrůstá generace čajových farmářů, kteří kombinují nově nabyté znalosti se zkušenostmi svých předchůdců.
Gruzínský zelený čaj Kolkhida je vyroben z čajovníků Camellia sinensis Kolkhida, které pocházejí z Kolchidské nížiny v regionu Guria. Jde o oblast, jejíž břehy omývá Černé moře, a zároveň ji obklopují hory. Jedinečné mikroklima ovlivněné vlhkým mořským vzduchem a svěžím horským povětřím čajovníkům mimořádně svědčí. K jejich prosperování napomáhá také fakt, že rostou ve stínu „čínských císařských stromů“ s botanickým názvem Paulownia tomentosa. Keřům poskytují ochranu před větrem, stín i vlhkost. Mohou růst pomalu a rovnoměrně, což je důležité pro kumulaci vzácných aminokyselin v listech.
Producentem tohoto čaje je společnost obhospodařující kolem 25 hektarů dříve opuštěných plantáží. Činí tak od roku 2016. Za jejím úspěchem stojí kromě entuziasmu všech dělníků také obnovování zahrady novými rostlinami vypěstovanými ze semen. Čajovníky pěstují bez použití průmyslově vyráběných hnojiv, lístky sklízejí i zpracovávají ručně. Gruzínský zelený čaj Kolkhida je považován za naprosto jedinečný. Ve srovnání s populárními asijskými zelenými sortami vyniká zcela odlišnou vůní i chutí.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 80 °C, v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

Gruzínský oolong Guria

Gruzínský zelený čaj Gantiadi
