

ROOIBOS
Zprávy o báječné chuti a ohromných zdravotních účincích divokého Rooibosu se šíří světem. Z jihoafrického Cederbergu doputovaly do Ameriky, Asie i Evropy. Nenápadná bylina rostoucí jen na velmi malém území dává nápoj, který sice není pravým čajem, ale k jeho popularitě se přibližuje mílovými kroky. Ochutnejte – jeho podmanivému, decentnímu kouzlu se podléhá rychle!
Složení
Rooibos 100%Nálev a chuť čaje
Rooibosu se často přezdívá Redbush tea, takže je jasné, že jeho nálev je nádherně tmavě červený, až mahagonový. Při ochutnání nás nic nešokuje – čaj je mírně nasládlý, velmi příjemný a hladký. Někdo v něm může rozpoznat slabou ořechovost. Trpkost naprosto chybí. Aroma je příjemné, plné, sladké. To je také důvodem, proč Rooibos velmi dobře přijímají i malé děti.
Protože Rooibos neobsahuje kofein, uplatní se skvěle při doplnění pitného režimu malých dětí, kojících i těhotných žen a také osob v rekonvalescenci.
Vyzkoušejte tento čistý Rooibos i jako ledový čaj. Chutná totiž skvěle jako horký nápoj, ale i v podobě ice tea. Nápoj je možné vyladit mlékem a cukrem nebo plátkem citronu a medem.
Původ čaje
Rooibos se sklízí z keřů čajovníkovce kapského. Pozor, nejde o čajovník čínský, který dává klasický zelený, černý nebo bílý čaj. Čajovníkovec (Aspalathus linearis) je řazen do čeledi bobovitých a roste jen v horách Cederbergu poblíž měst Clanwilliam a Citrusdal, asi 250 kilometrů od Kapského města. Keře jsou velmi náročné na půdní poměry, vzdušnou vlhkost i nadmořskou výšku. Vyžadují hluboké písčité půdy a specifické světlené podmínky. Proto se je nedaří pěstovat jinde na světě, ačkoli se o to mnoho lidí pokoušelo.
Čajovníkovce kapské rostou planě, dosahují výšky zhruba 150 centimetrů, mají dlouhé větvičky a jehlicovité zelené lístky. Jejich kořenový systém je velmi složitý a zasahuje skutečně hluboko, takže absorbují podzemní vody. Rostlinám prospívají požáry, které se v oblasti vyskytují. Ty, které ničivý oheň přečkají, velmi rychle obrazí novými lístky, ostatní se uchovávají v podobě semen. Vědci zjistili, že semena v půdě vydrží až 6 let a když nastanou vhodné podmínky, znova vyklíčí.
Sklizeň se provádí na dvouletých a starších keřích, a to brzy na podzim. Stříhají se celé větvičky, podle tradice v délce lidského předloktí. Na speciálních linkách jsou jemně nasekány a nahrnuty na hromady, ve kterých kvasí. Po skončení procesu fermentace mají mahagonovou barvu a omamnou sladkou vůni. Pak jsou rozprostřeny na slunci a sušeny. Třídí se vesměs do dvou kategorií – Supergrade (prachový čaj určený pro nálevové sáčky) a Choicegrade (celé kousky Rooibosu k zalití v konvičce).
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Rooibos zalijte vroucí vodou 100 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 8 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























11. 12.
20. 3.
8. 9.
12. 5.
24. 2.
9. 9.
15. 7.
16. 3.
22. 12.
16. 9.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Bavlněné sítko M - 1 ks

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajová konvice se sítkem 900 ml - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem 900 ml - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

JASMÍNOVÝ - zelený čaj

HONEYBUSH BIO
