

Světlík lékařský nať - bylina
Pokud jste ho někdy viděli, jistě vás zaujal atypickými květy. A jestli jste z něj pili čaj, vybavíte si jeho nahořklou a trochu kořeněnou chuť. Nať světlíku lékařského, který roste jen v místech s naprosto čistou vodou, lze použít jak k přípravě odvaru, tak nálevu nebo dokonce vína. Ať už zvolíte cokoli, získáte cenný zdroj glykosidů, tříslovin i vitaminu C.
Složení
Světlík lékařský 100%Nálev a chuť byliny
Odvar z natě světlíku lékařského chutná bylinně a v závěru mírně nahořkle. Nálev má světlou barvu a je téměř bez vůně.
Původ byliny
Říká se mu taky ambrožka, okotěška nebo kočičí len. Podle toho lze soudit, že se světlík lékařský (Euphrasia officinalis) těší lidskému zájmu mnoho a mnoho let. Nejdříve bylinkáři a později botanikové popsali tuto rostlinu jako asi čtvrtmetrovou, poloparazitní, bíle až nafialově kvetoucí. Byla populární v době starého Řecka i za panování královny Alžběty I. a zůstává na výsluní dodnes. Možná i díky svému jménu – Euphrasia totiž odkazuje k řecké bohyni radosti.
Jak jsme už uvedli, jde o bylinu poloparazitní. To znamená, že ke svému růstu využívá anorganické látky jiných rostlin. Světlík lékařský se proto vyskytuje tam, kde takové možnosti existují, tedy na loukách, rašeliništích nebo pastvinách. Dlužno dodat, že je velmi citlivý na kvalitu podzemních vod, proto jsme ho dříve mohli vídat mnohem častěji než dnes.
Na každý pád, světlík lékařský je rozšířen po téměř celé Evropě. Poznáte ho podle listů vejčitého tvaru s pilovitými okraji a květů bílé či jemně fialové barvy, které mají na spodině žlutou skvrnu. Květy bývají přibližně centimetr velké a objevují se od července do října. Plodem je podlouhlá tobolka.
Proč je světlík stále tak populární? Důvodem je vysoký obsah glykosidů, tříslovin, silic a flavonoidů, zároveň je bylina zdrojem provitaminu A a vitaminu C. Její vnější i vnitřní užívání podporuje normální stav zraku a osvěžení těla. Nejčastěji se přidává do čajových směsí, lze z ní ale také vyrobit tinkturu nebo víno.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinu zalijte vodou o teplotě 100 °C, v poměru 1-2 čajové lžičky na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu nálevu v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

Pro získání energie - černý čaj

EARL GREY LEMON - černý čaj
