

Peru El Eden - Anaerobic Natural
Pro peruánskou kávu je typická vyvážená kyselost a výrazná ovocná chuť s jemnými tóny čokolády a ořechů. Peru El Eden – Anaerobic Natural k ní ještě přidává květiny a karamel. Její jedinečnost je odrazem nejen skvělého místa, odkud pochází, ale také způsobu, jakým byla vyrobena. Moderní metoda anaerobní fermentace totiž ze zrnek kávovníků dostane skutečné maximum.
Složení
Arabica 100%Chuť
Peru El Eden – Anaerobic Natural lze popsat jako středně kyselou, se středně kulatým tělem a chutí peckového ovoce, jablek i karamelu. Aroma je příjemně květinové.
Peruánská arabika se hodí k přípravě ve french pressu, překapávači, ale i v pákovém kávovaru. Ani metodou cold brew nic nezkazíte, naopak, získáte kávu s výraznými ovocnými a květinovými tóny.
Původ
Pro chuť kávy Peru El Eden – Anaerobic Natural je klíčové, jakým způsobem byla vyrobena. Začněme tedy u objasnění metody zpracování anaerobní fermentací. Jde o poměrně novou technologii, na výsluní se začala dostávat kolem roku 2010. Čím dál populárnější je mezi producenty kávy v Kolumbii, Kostarice, Guatemale, Hondurasu, Salvadoru, Brazílii nebo Etiopii. Postup si každý farmář upravuje podle toho, jakého výsledku chce dosáhnout. Testují se tak další a další odrůdy kávy, jejich kombinace, délka fermentace a podobně.
Samotný proces spočívá v hermetickém uzavření oloupaných kávových bobulí do nerezových nádrží. Díky tomu, že zrnka kávy jsou vždy obalena sladkou, slizovitou dužinou, spustí se velmi rychle přirozený proces kvašení. Během něj se v nádobě snižuje obsah kyslíku a roste obsah oxidu uhličitého, což zároveň mění tlakové podmínky uvnitř nádrže. Přitom vzrůstá teplota materiálu, mění se poměr cukru i pH. Všechny tyto parametry musí farmáři pečlivě monitorovat, aby zachytili chvíli, ve které fermentace promění dužinu na alkohol. To se nesmí stát, celá várka kávy by byla znehodnocena.
Anaerobní fermentaci jsou zrna vystavena zhruba 18-23 hodin, poté je farmáři z nádob vysypou na rohože nebo betonová plata a nechají je sušit na přímém slunci. Tak dojde nejen k zastavení kvašení, v kávě se zároveň stabilizuje chuť a aroma.
Cílem celého postupu je získat kávu nových, atraktivních chutí. Anaerobní fermentace totiž dokáže všechny chuťové nuance obsažené v celé kávové bobuli „přenést“ do zrna. To je pak mimořádně chuťově bohaté a harmonické.
Stejně jako je poměrně nová popsaná metoda, je čerstvá i skupina farmářů, která si říká „El Eden“. Hospodaří na konci údolí v provincii Jaen. Deštivá a teplá vysočina poskytuje podmínky k zakládání kávových plantáží ve výšce kolem 1 600 metrů nad mořem. Keře kávovníků jsou obvykle pěstovány organicky, bez použití pesticidů a herbicidů a jejich plody sbírají dělníci nejčastěji ručně. Vzhledem k vysoké kvalitě a specifickým chuťovým vlastnostem patří káva z regionu Jaen mezi vyhledávané kávovými znalci a milovníky po celém světě.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy, na filtr V60 dejte 1g kávy na 14 ml vody.
- Šálek zalijte nebo nechte protékat přes filtr vodou o teplotě 94°C.




















16. 11.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

IRISH WHISKEY zrnková káva

FRANCOUZSKÁ VANILKA rozpustná káva
