

KAKAOVÝ PRÁŠEK - SANTO DOMINGO (10/12)
Snížený obsah tuku, zvýšený obsah zážitků. Rozmíchejte dvě lžičky v teplém kravském, sójovém, mandlovém, rýžovém nebo kokosovém mléce. Pokaždé vás omámí exotickou vůní a chutí doslova božskou. Kakaový prášek Santo Domingo by vám neměl chybět. Snídaně bez kakaa je jako úsměv bez radosti.
Složení
100% KakaoChuť
Kakaový prášek Santo Domingo má typickou lahodnou chuť a tmavě červenou barvu. Skvěle se hodí pro přípravu nápojů i pečení dezertů.
Původ
Nejdříve se mu prý říkalo „kakawa“. Pak, když ho Mayové smíchali s horkou vodou, „chacau haa“ a zapracované do kukuřičné kaše mělo název „xocolatl“. Ale to už jsme se od kakaa dostali až k čokoládě…
Kakaový prášek konzumují lidé, podle dostupných údajů, už od 3. století před naším letopočtem. Používali ho nejen jako výtečný zdroj cenných látek, ale také coby platidlo a daně. U Aztéků byste si za 3 boby pořídili avokádo, za 10 králíka a pěkně vykrmený krocan by stál 100 kakaových bobů.
Dávní jihoameričtí indiáni kakao skutečně milovali. Traduje se, že aztécký císař Montezuma vypil denně kolem 50 sklenic napěněného kakaa. Pěny, která údajně obsahovala „ducha kakaa“, dosahovali opakovaným přeléváním nápoje z jedné nádoby do druhé.
Kakaovníky si můžeme představit podobně jako naše třešně. Stromy dorůstají 3-8 metrů, ve volné přírodě lze ale narazit i na kakaovníky 12metrové. Kvetou obvykle po 5 letech od vysazení. Ačkoli se během roku může objevit až 10 tisíc květů, opylen je pouze 1 ze 100. Plody kakaovníků pravých (Theobroma cacao) jsou lusky žluté, zelené, červené či fialové barvy. Uvnitř je bílá nasládlá dužina obklopující samotné kakaové boby – semena neboli fazole. Farmáři je musí vyjmout a zpracovat.
Boby se nechávají několik dnů fermentovat, pak jsou na slunci sušeny. Před tím, než je zemědělci prodají, musí je očistit od zbytků dužiny a navážit do jutových pytlů. Obchoduje se s nimi na světových burzách v Londýně a New Yorku.
V továrnách vyrábějících kakaový prášek jsou boby pomlety na kakaovou hmotu, ze které se odděluje kakaové máslo a samotné kakao. Je potřeba ho ještě umlít na jemný prášek a v případě, jakým je tento, snížit obsah tuku z běžných 20-25 na 10-12 procent.
Kakaový prášek Santo Domingo je vhodný pro vegetariány i vegany.
Konzumace tohoto produktu může u osob trpících alergií na kakao vyvolat zdravotní reakci. Výrobek může obsahovat stopy ořechových skořápek.
Skladujte při teplotě 12-20 ⁰C.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Vhodné pro přípravu lahodného kakaa. Může se připravovat s klasickým mlékem, se sójovým mlékem nebo s mlékem rýžovým. Skvěle se taktéž hodí na pečení dezertů.










Energetická hodnota: | 1 276 kJ / 305 kcal |
Tuky: | 11 g |
z toho nasycených: | 6,6 g |
Sacharidy: | 10,3 g |
z toho cukry: | 0,5 g |
Bílkoviny: | 22,2 g |
Sůl: | 0,05 g |
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Prohlíželi jste
