

PU ERH std.
Ještě zdravější, než jsme doufali. Pokud vás zajímá, jak vypadal, chutnal a voněl čaj před dvěma tisíci lety, pak si dejte Pu Erh. Samozřejmě vám nenabízíme žádnou archeologickou vykopávku, nýbrž čaj zpracovaný tou nejtradičnější metodou. Tajemná dvojí fermentace dodává Pu Erhu čarovné schopnosti. Ne nadarmo se mu přezdívá čínský penicilin.
Složení
Červený čaj PU ERH STD 100%Nálev a chuť čaje
Pro Pu Erh je typická zemitá chuť, občas mírně nasládlá. Čím je čaj starší, tím jemněji chutná, ale čím déle se louhuje, tím je hrubší a zemitější. Nálev má velmi tmavou až neprůhlednou barvu. Aroma je čerstvé, svíravé.
Pu Erh se výborně hodí k přípravě ledového čaje.
Původ čaje
Tento prapředek všech čajů má mimořádně zajímavou historii i výrobní postup. Překvapující je také fakt, že na rozdíl od ostatních čajů, Pu Erh stářím neztrácí na kvalitě. Právě naopak – čím je starší, tím má delikátnější chuť. Název je pravděpodobně odvozen od města, do kterého nosily česačky čaj ke zpracování. Okresní Pchu-er leží v jihozápadní čínské provincii Yunnan. Ta je známa poměrně vysokou nadmořskou výškou a specifickým klima ovlivňovaným monzunovými dešti.
Snad stejně, nebo dokonce ještě důležitější než oblast pěstování, je jeho způsob. Pu Erh může pocházet z různých forem čajovníků čínských (Camellia sinensis). Za čaj nejnižší třídy je považován ten, který se vyrábí z čajových keřů vypěstovaných ze semen nebo řízků a rostoucích v relativně malých nadmořských výškách.
Sbírá se pupen se 3-4 lístky, starší listy jsou totiž pro vlastnosti Pu Erhu zásadní. Zpracování je většinou stále ruční a zakládá se na takzvané pomalé fermentaci. Pokud to počasí dovolí, jsou listy rozprostřeny na slunci nebo ve větrané místnosti, kde zavadnou. Jestliže prší, využívají farmáři jejich nahřívání. Dalším krokem je „zabití zelené“ – lístky jsou na suché pánvi zahřívány a válcovány. Tím dojde k zastavení aktivity enzymů. Následně se listy mísí, stáčejí a na mírném slunci suší. Takovému čaji se říká Mao Cha. Buď se prodává na trh, nebo dále zpracovává. Navlhčí se, nahrne na hromádky a nechá kvasit. Díky přirozenému působení kmenů Aspergillus, Penicilium a řady kvasinek vyzraje čaj ke skvělé kvalitě. Doba zrání závisí na požadovaném výsledku a čajové zahradě, někde jde o dny, jinde o měsíce či rok. Když je u konce, lístky se protřídí, napaří a slisují. Výsledkem jsou cihličky, koláče, hnízda nebo tabulky. Čaj se označuje jako Shu Pu Erh.
Pu Erh lze na trhu najít pod názvy Pchu er, Pu´er, Pu-Erh.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Pu - Erh STD zalijte vroucí vodou, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























4. 9.
1. 2.
20. 2.
6. 4.
1. 4.
11. 1.
11. 1.
3. 12.
14. 8.
15. 7.
6. 11.
8. 7.
18. 6.
9. 4.
28. 10.
29. 9.
25. 9.
3. 9.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CHINA SENCHA - zelený čaj

SHAPE TEA (ČAJ NA HUBNUTÍ) - směs
