

Bílá čokoláda s lyofilizovanou maracujou
Maracuja je skvělá ve všech formách a kombinacích. Takže se vůbec nedivíme, že s bílou čokoládou vytváří dokonale harmonickou a velmi atraktivní chuť. Díky lyofilizaci neztratilo exotické ovoce nic ze svých báječných vlastností. Připravte si lahodný nápoj, upečte muffiny, mlsejte čokoládovo-ovocné kostičky jen tak. Pokaždé budete nadšeni!
Složení
Cukr, Sušené mléko, Kakaové máslo, Lyofilizovaná maracuja 3%, Sušené odstředěné mléko, Sojový lecitin, Aroma přírodníChuť
Bílá čokoláda s lyofilizovanou maracujou v chuti kombinuje kvalitní kakao (podíl kakaového másla je 20 %) s mrazem sušenou maracujou. Sladká, mléčná chuť se díky tomu propojuje se svěží, ovocnou. Lákavá kombinace chutí i praktické tvarování do drobných kostiček umožňují použít čokoládu k výrobě řady nápojů či dezertů.
Původ
Maracuja, také známá jako passionfruit, je tropické ovoce oblíbené pro svůj zajímavý vzhled, lahodnou chuť a výraznou aromatickou vůni. Když maracuju poprvé ochutnáte, identifikujete sladkost a kyselost, což působí svěže a vyvážně. Chuť sladké, šťavnaté dužiny můžeme popsat jako soubor chutí ananasu, manga a citrusů. Zároveň je maracuja ceněna pro svou výraznou, příjemnou vůni. Při troše fantazie se jí můžeme nechat odnést na slunečnou, subtropickou pláž, do klidu a tepla.
Díky bohaté chuti a výraznému aroma se maracuja stala oblíbenou kulinářskou ingrediencí. Používá se v dezertech, nápojích, koktejlech, omáčkách a exotických pokrmech. A když se spojí s bílou čokoládou, vytváří neodolatelnou kombinaci sladkosti, kyselosti a jemnosti.
Než se dostaneme k čokoládě, popišme si způsob, jakým byla dužina maracuji zpracována. Jde o lyofilizaci, tedy sušení mrazem. Od běžného sušení se tento proces liší tím, že tekutiny neodpařuje, ale nechává je přecházet z kapalného stavu rovnou do plynného, a to sublimací. Její největší výhodou je, že zachovává všechny senzorické vlastnosti sušeného ovoce a také maximum vitaminů a minerálních látek.
Výroba bílé čokolády se od výroby tradiční tmavé čokolády poněkud liší. Bílá čokoláda totiž neobsahuje kakaový prášek, ale pouze kakaové máslo. Nejprve je potřeba získat kakaové boby (v tomto případě na plantážích Střední a Jižní Ameriky i Afriky). Ty se sklízejí z kakaovníků, fermentují a suší. Poté je nutné boby pražit, aby se uvolnily jejich přirozené chutě a aroma. Po pražení se boby melou, čímž vzniká kakaová hmota - složená z kakaa a kakaového másla.
Jak jsme si už řekli, bílá čokoláda se vyrábí pouze z kakaového másla, a to smícháním se sušeným mlékem a cukrem. Množství sušeného mléka a cukru je přesně regulováno, aby se dosáhlo požadované sladké a krémové chuti bílé čokolády. Následuje ještě celá řada složitých procesů jako například konchování, kdy se směs několik hodin zahřívá a míchá. Cílem je získat hladkou a jemnou konzistenci čokolády. Zároveň probíhá oxidace, která pomáhá odstranit hořkost a rozvíjet bohaté aroma čokolády.
Bílou čokoládu s lyofilizovanou maracujou můžete rozpustit v horkém mléce, použít k výrobě pralinek, krémů, mousse i jako náplň do litých těst.
Upozornění
Pokud si čokoládu objednáte během skutečně horkých letních dnů, může se stát, že při přepravě dojde k jejich deformaci nebo částečnému roztavení. Na kvalitu čokolády nemá tato změna vliv. |
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Kostičky čokolády můžete rozpustit v horkém mléce (kravském, sójovém, makovém, mandlovém…), můžete je rozmíchat v kaši, nebo použít při výrobě dezertů.










Energetická hodnota: | 2138 kJ/511 kcal |
Tuky: | 26.8 |
z toho nasycených: | 16 |
Sacharidy: | 60.2 |
z toho cukry: | 60.2 |
Bílkoviny: | 7.2 |
Vláknina: | 0.1 |
Sůl: | 0.25 |
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

BRAZÍLIE YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA - zrnková káva
