

Borůvkový cupcake - rooibos
Borůvky jsou zdrojem antioxidantů, cupcaky zdrojem radosti. Pěkně jim to spolu ladí nejen na talíři, ale i v čaji. Proto jsme se rozhodli zkombinovat sladké borůvky, kyselkavé bezinky, sametový rooibos a medový honeybush, abyste si mohli připravit čaj bez kofeinu a bez nutnosti doslazování. Borůvkový cupcake nepotřebuje žádný cukr, žádný sirup.
Složení
Rooibos, Honeybush, Bezinky, Borůvky 2%, Květy chrpy, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Čajový směs Borůvkový cupcake poskytuje nálev červenooranžové barvy, který chutná (samozřejmě) borůvkově a může připomínat populární malé dortíky cupcakes. Čím to? Borůvky totiž doplňují sladký rooibos a honeybush, které patří k bylinám, jimž chybí jakákoli trpkost nebo nakyslost. O svěží podtóny se v tomto případě starají bezinky.
Tento čaj si můžete připravit horký, skvěle chutná i jako ice tea.
Původ čaje
Mluví se o nich jako o superpotravině a my se tomu nedivíme. Borůvky totiž obsahují skutečně obrovské množství zajímavých látek – od vitaminů C, A a B přes minerály až po antokyany. Právě díky nim mají borůvky tak krásnou, modročervenou barvu.
Botanikové řadí borůvku (brusnici borůvku – Vaccinium myrtillus) do čeledi vřesovcovitých, z čehož lze usoudit, že má ráda podobná stanoviště jako vřesy. Husté keříky borůvek čili borůvčí se skutečně vyskytují obvykle na místech vlhkých, v kyselejších půdách a vyšších nadmořských výškách. Nejvíce jsou borůvky rozšířeny v severní Evropě, narazit na ně můžeme i na Islandu nebo na Kavkaze. K čemu lze sladké kulaté plody využít, není třeba rozepisovat. Borůvkový džem, borůvkový koláč, borůvkové knedlíky i borůvkový čaj známe dobře úplně všichni.
Honeybush je druhou zásadní ingrediencí čaje Borůvkový cupcake. Takzvaný čaj-nečaj dodává nápoji krásnou nasládlost a jemnost. Jde o fermentované, jehličky připomínající, lístky keře Cyclopia intermedia. Ten roste výhradně v jihoafrické divočině, nikde jinde na světě se ho pěstovat nedaří. Vyžaduje totiž specifické půdní i klimatické poměry a je mimořádně citlivý na průmyslové znečištění.
Do třetice se zastavme u rooibosu, kterému se často říká Redbush Tea. Také on pochází z jižní Afriky, na rozdíl od honeybushe ho pěstují farmáři v Americe, Evropě i Asii. Sklízí se z čajovníkovců kapských (Aspalathus linearis), keřů, jejichž listy i větvičky procházejí fermentací a získávají tím krásnou mahagonovou barvu i sladkou chuť.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vroucí vodou v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 8 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Energetická hodnota: | 4 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasycených: | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.1 g |
z toho cukry: | 0.1 g |
Bílkoviny: | 0.1 g |
Sůl: | 0.01 g |
7. 6.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ROOIBOS

ROOIBOS ČERVENÁ VÁŠEŇ
