

Ostružiník křovitý (Rubi fruticosi folium) - list
Listy ostružiníku bývají součástí mnoha čajových směsí, podporují totiž normální funkce dýchacího systému a normální hladinu glukózy v krvi. Teď si je můžete přidat k oblíbenému čaji nebo bylinkám, zároveň ale máte možnost připravit nápoj jen čistě „ostružiníkový“. Bude chutnat jemně, v závěru mírně trpce. Dodá vám třísloviny, vitaminy i minerální látky.
Složení
Listy ostružiníku 100%Nálev a chuť čaje
Ostružiník křovitý list dává po zalití horkou vodou nálev žluté, zářivé barvy. Má bylinnou, jemnou chuť, v jejímž závěru zaznamenáte lehce trpkou stopu.
Sušené listy ostružiníku křovitého můžete přidat ke svým oblíbeným bylinkám a vytvořit si vlastní, jedinečnou čajovou směs. Stejně tak je můžete využít samostatně.
Původ čaje
Věděli jste, že ostružiník může plodit i maliny? Rod ostružiník (Rubus) totiž zahrnuje obrovský počet rostlin, a pokud jde o jejich systematické třídění, patří ke skutečně složitým. Nám postačí informace, že mezi zástupce ostružiníků řadíme kromě křovitého taky ostružiník maliník, lidově označovaný jako malina.
Ostružiník křovitý (Rubus plicatus), to je pro většinu z nás keř, na kterém rostou ostružiny. Sladkokyselé plody (přesněji souplodí peckoviček) s oblibou konzumujeme jak v čerstvém, tak upraveném stavu. Z ostružin je možné vyrobit šťávy, marmelády, sirupy, nebo taky dezerty. Mnohem víc než plody, nás ale v tomto případě zajímají listy těchto vytrvalých či dvouletých keřů.
Ostružiníky vypouštějí dlouhé pruty, které se ohýbají k zemi a při kontaktu s půdou dokážou zakořenit. Obvykle jsou pokryté ostny. Listy bývají troj až pětičetné, květy bílé a plody tmavě červené, fialové i žluté. Tyto keře rostou takřka na celém světě. Některé vyhledávají stín, jiné milují slunce. Najít je můžete kolem lesů, při cestách nebo na travnatých stráních.
Listy ostružiníku křovitého jsou bohaté na třísloviny, vlákninu, obsahují vitaminy A, B i C a také například železo nebo draslík. Nápoj, který z nich připravíte, podpoří především normální funkci dýchacího systému a normální hladinu glukózy v krvi.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinu zalijte vroucí vodou 100 °C v poměru 1 čajové lžičky na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

PI LO CHUN - zelený čaj

MEDUŇKA NAŤ (Melissa officinalis) - bylina
