

Čekanková káva se špaldou, ashwagandhou a ginkgo bilobou
Tato čekanková káva kombinuje tradiční chuť pražené čekanky s výživnou špaldou a adaptogenní ashwagandhou. S přídavkem ginkgo biloby, známé schopností podpořit kognitivní funkce, jde o skvělou alternativu klasické kávy bez kofeinu. Je ideální pro ty, kteří hledají hlubší chuť a chtějí přitom využít přínosů přírodních ingrediencí.
Složení
Čekankový kořen 47%, Špalda 47%, Ashwagandha 3%, Ginkgo biloba listy 3%Nálev a chuť
Čekanková káva se špaldou, ashwagandhou a ginkgo bilobou má bohatou, plnou chuť s nádechem obilovin a s jemnými tóny ořechů. Ashwagandha dodává hořký akcent, zatímco ginkgo biloba přináší lehký bylinný nádech.
Původ
Čekanková káva se špaldou, ashwagandhou a ginkgo bilobou vznikla spojením tradiční kávoviny a oblíbených bylin.
Čekanka obecná (Cichorium intybus) je vytrvalá bylina patřící do čeledi hvězdnicovité. Dorůstá do výšky jednoho metru, má tuhý stonek a modré květy. Rostlina je nenáročná na pěstování a vyskytuje se v okolí cest, polí, luk a lesů téměř po celém světě. Z kořene čekanky se po pražení vyrábí náhražka kávy známá jako cikorka. Kořen obsahuje inulin, což ocení zejména diabetici. Historicky byla čekanka používána během hospodářských a kávových krizí, zejména během světových válek, kdy byly běžné suroviny pro výrobu kávy nedostupné.
Špalda je druh pšenice, která byla v Evropě pěstována již před 8 000 lety. V současné době je považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice. Obsahuje totiž více minerálních látek a bílkovin. Její zrna se konzumují i s obalem, který je ochraňuje.
Ashwagandha (Withania somnifera), známá jako indický ženšen, je důležitou součástí Ajurvédy, která ji oceňuje pro schopnost podporovat duševní zdraví a relaxaci. Populární bylina, jejíž kořen lidé využívají přes 3 000 let, roste převážně v tropických a subtropických oblastech. Charakterizují ji tuhé, vejčité listy a žlutozelené květy, plody jsou oranžové bobule s hnědými semeny uvnitř. Nejcennější částí rostliny je však zmíněný kořen, který se po vysušení mele na prášek. Má výraznou hořkou chuť a jeho vůně může připomínat pach koňské srsti. Ashwagandha se většinou sklízí 180 dní po vysazení, z jednoho hektaru plantáže lze získat až 400 kg sušeného kořene. Je také potřeba zmínit, že při užívání ashwagandhy se doporučuje opatrnost, zejména těhotným, kojícím ženám a lidem s autoimunitními onemocněními radíme konzultovat její zařazení do jídelníčku s lékařem.
Ginkgo biloba, tedy jinan dvoulaločný, je statný strom s kuželovitou až rozkladitou korunou dorůstající 30-40 metrů. Listy jinanu jsou řapíkaté, vyrůstají ve svazečcích na zkrácených větvičkách, mají plochou, klínovitou čepel rozdělenou zářezem na dva laloky s vějířovitou žilnatinou. Jsou ceněny pro obsah bioaktivních látek.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Čekankovou kávu se špaldou, ashwagandhou a ginkgo bilobou zalijte vodou o teplotě 90-100 °C v poměru 2g na 100 ml vody.















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

Čekanková káva s reishi a shatavari

Špaldová káva s guaranou a ženšenem
