

Čekanková káva se špaldou a brahmi
Nejen lahodný, ale i funkční bude nápoj, který si připravíte z čekankové kávy se špaldou a brahmi. Bohatý na přírodní látky, jako jsou antioxidanty a vitaminy, vhodný ke každodennímu popíjení, bez kofeinu… Zkrátka perfektní společník vašich snídaní, svačin i večeří.
Složení
Čekankový kořen 47%, Špalda 47%, Brahmi 6%Nálev a chuť
Káva z čekanky se špaldou a brahmi nabízí zajímavý chuťový profil. Čekanka přináší lehce hořkou, zemitou chuť, která je podobná tradiční kávě. Špalda dodává jemnou, mírně sladkou a oříškovou příchuť, brahmi přispívá jemnou hořkostí.
Původ
Čekanková káva, často označovaná jako cikorka, byla v minulosti populární náhražkou kávy, zejména během válek a potravinových krizí, kdy byla pravá káva nedostupná nebo příliš drahá.
Čekanka (Cichorium intybus) je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, jenž zahrnuje 7 druhů vytrvalých, méně často jednoletých nebo dvouletých bylin s modrými, bílými nebo růžovými květy. Pochází z Evropy, západní a střední Asie a severní Afriky, ale díky člověku se postupně rozšířila na všechny kontinenty.
Kromě náhrady kávy se čekanka používá také jako koření a zelenina. Dnes se čekanka pěstuje pro různé účely, včetně produkce kvalitních extraktů určených pro lidi, kteří dávají přednost zdravé výživě. Špalda (Triticum spelta) je druhem rozpadavé pšenice, která byla pěstována již před 8 000 lety Egypťany, Kelty i Germány. V průběhu času ustoupila výnosnější šlechtěné pšenici, ale v současnosti je špalda považována za vhodnější alternativu.
Špalda se vyznačuje oříškovou chutí a má široké využití v kuchyni. Kromě špaldové kávy se používá například k přípravě špaldota, což je speciální druh rizota. Pokud jde o cenné látky, obsahuje špalda malé množství vápníku, selenu a vitaminů B1, B6 a E, velké množství sacharidů, je také skvělým zdrojem dietní vlákniny. Na rozdíl od běžné pšenice, která je před namletím na mouku zbavena klíčků a obalů, špalda obsahuje více vitaminů a minerálů.
Brahmi (Bacopa monnieri) je významná bylina Ajurvédy, která se vyznačuje malým, plazivým, vytrvalým stonkem s mnoha větvemi a podlouhlými, poměrně silnými listy. Tato bylina obvykle prospívá v přírodních mokřadech, mělké vodě a vlhkých, bahnitých březích. Lidé ji oceňují pro řadu účinných složek, jako jsou alkaloidy (brahmin, narkotin, herpestin), mannitol, hersaponin, bakaposid, kucurbutacin a triterpenoidní saponiny. Brahmi hraje v této čekankové kávě speciální úlohu - podporuje totiž duševní zdraví, koncentraci a paměť, navíc se podílí na normální funkci oběhového systému i žlučníku.
Díky kombinaci všech surovin, tedy čekanky, špaldy a brahmi, připravíte nutričně vyvážený nápoj pozitivně ovlivňující mentální o fyzickou pohodu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Čekankovou kávu se špaldou a brahmi zalijte vodou o teplotě 90-100 °C v poměru 2g na 100 ml vody.















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

Pampelišková káva z praženého kořene s vanilkou

Čekanková káva s reishi a shatavari
