

EL SALVADOR SHG CARACOLI PB (peaberry) - zrnková káva
Perlová káva je zárukou zážitku skutečně gurmánského. V případě salvadorské peaberry se těšte na chuť medu, pomerančů, grepů a karamelu. Kulatá zrnka jsou vzácná. V kávové třešni se totiž vyvinula samostatně. Díky tomu jsou aromatičtější a tvrdší, pražíme je speciálním postupem. Připravte si kávu peaberry. Vyhledávanou, vynikající a navíc vysokohorskou.
Složení
Arabica 100%Chuť
Káva Salvador SHG Caracoli PB patří ke skupině zrn se střední kyselostí. Je vyvážená, jemná a sladká. V chuti poznáte ovoce, karamel a med. Sametová dochuť přetrvá v ústech příjemně dlouho. Protože jde o arabiku, očekávejte jemnou cremu.
Původ
Případ kávy Salvador SHG Caracoli PB je poněkud speciální. Svou jakostí se samozřejmě řadí k nejlepším, co půda a farmáři El Salvadoru produkují, vzhledem jde však o unikum. Takzvaná peaberry káva totiž patří k 5 procentům, která mají kulaté, perlové zrno. Jak se to stalo? Ani vědci si nejsou zcela jisti, co způsobuje mutaci ve vývoji kávovníkového semene. Plod kávovníku připomínající červenou třešni, obvykle obsahuje dvě zrnka. Někdy však dojde k tomu, že se vyvine zrno pouze jedno. Je kulaté, poměrně tvrdé a úžasně aromatické. Perlová zrna farmáři oddělují, protože vyžadují jiný způsob pražení. Za vysvětlení stojí také zkratka SHG, tedy Strictly High Growing. Označuje sklizeň z vysokohorských podmínek. Vyznačuje se ovocnější chutí.
Kávovníky farmáři v El Salvadoru sklízejí od prosince do poloviny dubna. Plody zpracovávají nejčastěji promýváním, to znamená, že je nasypou do nádrží s vodou, mechanicky zbaví slupek, nechají fermentovat (čímž se rozpustí dužina obalující zrnka) a pak suší v bubnových sušičkách nebo na slunci.
Námořníci, kteří se v polovině 19. století kolem El Salvadoru plavili, ho jednoznačně identifikovali podle často aktivní sopky. Izalco, takřečený „Maják v Pacifiku“ se díky neustálým výbuchům stal důležitým orientačním bodem. El Salvador (República de Salvador) je suverénním státem od roku 1841, ale až po občanské válce, která skončila v roce 1992, funguje coby ústavní republika. Středoamerická země se kromě ekonomické nestability musela potýkat také s ničivými zemětřeseními a sopečnými erupcemi. Salvador má přes 300 řek a mnoho jezer, protínají ho dva horské pásy. Naprostá většina území je položena ve vnitrozemských vrchovinách.
Není divu, že také kávové plantáže vysazují místní zemědělci ve vyšších nadmořských výškách. Konají tak tradičně od poloviny 19. století. Kávovníky převážně odrůdy Bourbon ve vysokohorských podmínkách dobře prospívají a jejich zrna vykazují skvělou kvalitu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

TANZANIA AA North Fine Quality zrnková káva

EL SALVADOR SHG FINCA LOMA LA GLORIA - Micro Lot
