

Yerba Mate Květinová symfonie
Tenhle čaj přináší antioxidanty, vitaminy, minerální látky, ale taky kofein. A co víc? Chuť i vůni exotiky. Yerba Mate patří k nápojům společenským, nejlépe chutná s přáteli, ideálně ve chvílích volna. Výbornou službu vám ale prokáže i během pracovního vypětí nebo v momentech klidného rozjímání. Yerba Mate Květinová symfonie vás zkrátka povzbudí při každé činnosti.
Složení
Yerba Mate 88%, Okvětní lístky růže, Květy slézu, Světlice barvířská, Květy granátového jablka, Okvětní lístky měsíčku lékařského, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Yerba Mate Květinová symfonie dává po zalití horkou vodou nálev jasné, světle žluté barvy. Voní po ovoci a bylinkách, v chuti identifikujete jak typickou zemitost Yerba Mate, tak čerstvost exotického ovoce. Prim hrají tóny guavy, mučenky a liči.
Původ čaje
Tradiční, fenomenální, znovuobjevené… Yerba Mate si v posledních letech získává celou řadu přívlastků. Především v Evropě se stává čím dál víc populárnější, na rozdíl od Jižní Ameriky, kde ho znají už od dob indiánů kmene Guaraní.
Řekněme si, co to vlastně Mate je. Na nápoj připravovaný z listů cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis) narazíte v zemích jako Argentina, Uruguay, Paraguay a Brazílie. Obvykle vám ho naservírují v kalabase (nádobě z vysušené tykve) a pít ho budete pomocí bombilly (kovové trubičky). Zcela jistě vám vleje krev do žil a povzbudí vaši unavenou mysl. Obsahuje totiž theobromin, theofilin a kofein. Právě díky nim si nápoj - ponejvíce k překonání únavy - připravovali domorodí indiáni.
Od sklizně listů cesmíny paraguayské k popíjení Yerba Mate vede ale dost dlouhá cesta. Listy a větvičky stálezeleného stromu rostoucího na březích řek je potřeba ručně nebo pomocí mechanizovaných zařízení sklidit a nacpat do pytlů. Tím však celý proces teprve začíná. Díky napěchování a uzavření začne rostlinný materiál fermentovat, mění svou barvu, vůni a samozřejmě i chuť. Jakmile dosáhne fermentace potřebné úrovně, vysypou dělníci Mate z pytlů, usuší ho a znovu vrátí do pytlů. Tam zraje až dva roky. Teprve pak může být namleto na menší kousky, vytříděno a zabaleno k odeslání zákazníkům.
Samozřejmě, že chystání takového nápoje musí být malý rituál. Suché listy se nasypou do kalabasy, zalijí trochou studené vody, aby došlo k aktivaci enzymů, a teprve poté je možné doplnit kalabasu horkou vodou. Bombilla slouží jako brčko i jako filtr – zadržuje listy a umožňuje pít čistý nálev. Každý, kdo pije yerba mate, má svůj vlastní styl přípravy a servírování. Jaký bude ten váš?
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- 1-2 lžičky Mate nasypte do šálku (200 ml) a zalijte 70-80 °C horkou vodou.
- Nechejte max. 3-5 minut louhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte louhovat, tím je nálev povzbudivější.
- Po 5 minutách však začíná čaj hořknout.
- Ze stejné dávky je možno připravit ještě další nálevy. Čaj lze ochutit citronem nebo javorovým sirupem.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

JAHODOVÝ KRÉM - ovocný čaj

BRUSINKY S RAKYTNÍKEM - ovocný čaj
