

BANCHA CHINA - zelený čaj
Bancha je původně japonská, ale proč nedat šanci i její čínské kolegyni. Můžete si objednat rovnou obě a za dlouhých pohodových večerů ochutnávat, pozorovat, nasávat vůně… Bancha China sice vyrostla v jiných podmínkách a byla sklízena jinými farmáři než ta z Japonska, na kvalitě jí to ale vůbec neubírá. Je plná, bohatě aromatická příjemně osvěžující.
Složení
Zelený čaj Bancha China 100%Nálev a chuť čaje
Zelený čaj Bancha China má typické dlouhé, robustní lístky, které po zalití zabarví nálev do světlého zelenožlutého odstínu. Po otevření sáčku cítíme lehké trávové aroma se slabou nasládlou stopou. Nápoj je příjemně přirozený, chuť odráží sladkost a střední svíravost. Je podobná Senchi, ale rozdíly mezi o něco jakostnější Senchou a Banchou pozná opravdu jen zkušený odborník.
Původ čaje
Čínskou Banchu od japonské rozezná jen opravdový fajnšmekr a také málokdo rozliší Banchu od Senchi, která je na žebříčku kvality o stupínek výš. Jediným rozdílem mezi těmito dvěma čaji je, že pro výrobu Banchi se používají spodní čajové lístky, které nejsou tolik vystaveny slunci. Zato jsou větší a sklízejí se později, asi ve 3. až 4. sklizni. Pak mají stejné množství aromatických látek a antioxidantů jako dříve sklízená Sencha, ale o trochu méně kofeinu, což může být pro někoho výhodou.
V Číně se Bancha sklízí a produkuje zejména v oblasti Wenshan ležící na jihovýchodě provincie Yunnan. Jde o prefekturu charakteristickou monzunovým podnebím. Jejích téměř devadesát pět procent zabírá tibetská náhorní plošina. Většina regionu má příznivé klima bez zimních mrazů a letních veder. Přesně takové počasí vyhovuje čajovníkům, které jsou sázeny vysoko nad mořem a ke svému životu vyloženě potřebují vzdušnou vlhkost. Na druhou stranu špatně snáší přemokření, takže počasí s pravidelnými dešti a poměrně stabilními teplotami jim velmi vyhovuje.
Sklizeň probíhá ručně, lístky jsou odštipovány nebo škubány, ukládány do velkých, většinou bambusových košů, a transportovány ke zpracování. Poté, co zavadnou, se krátce a opakovaně napařují, aby se zastavil proces oxidace, pak jsou svinuty, sušeny a tříděny.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Banchu nasypte v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl vody. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Banchu zalijte vodou o teplotě 70-80 °C.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.
- Banchu je možné nechat 2x louhovat.

























11. 12.
9. 6.
20. 4.
15. 2.
5. 10.
24. 3.
16. 3.
15. 3.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru

Čajová konvice se sítkem 900 ml - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem 900 ml - květinový dekor
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CHINA GUNPOWDER - zelený čaj

ZELENÝ YUNNAN OP - zelený čaj
