

Yerba Mate Žaludeční elixír
Ne vždycky svítí sluníčko. Pro chvíle, kdy se schová za mraky, máme naštěstí čaj. Jestli potřebujete věnovat něžnou péči svému zažívání, sáhněte po směsi Yerba Mate Žaludeční elixír. Máta se postará o trávení, mate potlačí únavu, fenykl přispěje k normální činnosti celého gastrointestinálního traktu. Čaj vám bude navíc chutnat, je totiž krásně bylinkový, jemně zemitý a lehce kořeněný.
Složení
Yerba Mate 68%, Máta peprná, Fenykl, Kmín, Květy heřmánku, Mateřídouška, Pampeliška kořen, Citrónová trávaNálev a chuť čaje
Po zalití horkou vodou dává čaj Yerba Mate Žaludeční elixír nálev světle žluté barvy, decentní, bylinkové vůně a velmi příjemné, lehké chuti. Protože jsme směs namíchali tak, aby nedráždil, je výsledek něžný, bylinný, vlídně zemitý a mile kořeněný.
Původ čaje
Začněme u yerba mate, tradičního jihoamerického nápoje, který se vyrábí z listů cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis). Ta roste zejména v Argentině, Paraguayi, Uruguayi a jižní Brazílii. Stálezelený keř nebo malý strom dorůstá do výšky 15 metrů, má tuhé, lesklé listy tmavě zelené barvy a kvete bílými květy. Pro úplnost dodejme, že plody jsou malé červené bobule, které dozrávají během podzimu. Cesmína preferuje teplé a vlhké klima a nejčastěji se pěstuje v subtropických lesích Jižní Ameriky.
Pozornost ale nepřitahují její květy nebo snad plody. Tím nejzajímavějším na cesmíně paraguayské jsou listy a větvičky. Právě z nich se vyrábí yerba mate, neoddělitelná součást jihoamerické kultury a každodenního života. Historie mate sahá až do předkolumbovské éry, kdy ji začali využívat domorodí obyvatelé Jižní Ameriky – Guaraníové a další původní kmeny. Byla pro ně posvátnou rostlinou a představovala prostředek k dosažení síly, vitality a vnitřního klidu.
Moderní věda ukazuje, proč se mate stalo tak populární. Obsahuje totiž kromě kofeinu, který je zodpovědný za stimulační účinky, také třeba alkaloidy theobromin a theofylin i antioxidanty, vitaminy a minerální látky. Jmenujme například vitaminy skupiny B, vitamin C, hořčík, draslík a mangan. Díky tomu patří ke schváleným zdravotním účinkům yerba mate podpora normální činnosti kardiovaskulárního systému, schopnost potlačit duševní i tělesnou únavu, vylučovat z organismu vodu a kontrolovat tělesnou hmotnost.
Neméně zajímavá je máta peprná (Mentha × piperita), aromatická trvalka známá osvěžující mentolovou vůní a širokým využitím. Jak vypadá, jistě víte: Dosahuje 40 až 80 centimetrů, má přímou, čtyřhrannou lodyhu s tmavě zelenými, vejčitě kopinatými listy s pilovitým okrajem. Listy jsou řapíkaté, dlouhé 4–9 centimetrů. Květy jsou drobné, růžové až fialové, uspořádané v lichopřeslenech, které tvoří klasovitá květenství na vrcholu stonku. Celá bylina je pokryta žlázkami vylučujícími aromatické silice, které jí dodávají charakteristickou vůni.
Používání máty má dlouhou historii. Sušené listy máty byly objeveny v hrobkách datovaných do roku 1 000 př. n. l. Staří Řekové a Římané ji využívali v případě trávicích potíží a jako osvěžující přísadu do koupelí. Také ve středověké Evropě byla máta mimořádně ceněna, v 18. století ji lidé začali pěstovat komerčně pro výrobu mátového oleje.
Listy máty peprné obsahují 1–2 procenta silice, jejíž hlavní složkou je mentol (asi 50 procent) a menthon (asi 10 procent). Dále obsahuje menthofuran, piperiton, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, kyselinu octovou a dalších přibližně 40 složek. Tyto látky přispívají k normální činnosti gastrointestinálního traktu, normálnímu trávení a funkci jater, normální funkci dýchací soustavy i k podpoře relaxace a imunity.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- 1-2 lžičky Mate nasypte do šálku (200 ml) a zalijte 70-80°C horkou vodou.
- Nechejte max. 3-5 minut louhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte louhovat, tím je nálev povzbudivější.
- Po 5 minutách však začíná čaj hořknout.
- Ze stejné dávky je možno připravit ještě další nálevy. Čaj lze ochutit citronem nebo javorovým sirupem.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

TULSI CITRÓNOVÁ TRÁVA - bylinný čaj

DO ZIMNÍHO NEČASU - bylinná směs
