

Pumpkin Spice - ovocný čaj
Opravdová podzimní atmosféra v jedné konvičce? To je ovocný čaj chutnající po skořici a lahodné dýni. Otestujte, jak podle nás vypadají dlouhé procházky spadaným listím, ranní jinovatka a večery u krbu. Sladký, příjemně kořeněný čaj se stane vaším společníkem, kdykoli si budete přát. Při nedělní snídani do postele, na pracovní rychlé poradě i během výletu do hor.
Složení
Kousky jablka (jablko, kyselina citrónová), Kandovaná papája (papája, cukr), Rozinky, Kousky mrkve, Květ ibišku, Červená řepa, Kousky zázvoru, Kousky dýně 5%, Skořice 5%, Muškátový oříšek, AromaNálev a chuť čaje
Ovocný čaj Pumpkin Spice dává po zalití horkou vodou světle červený nálev s příjemnou, sladce kořeněnou vůní. Pokud jde o chuť, můžeme ji popsat jako hřejivou, sladkou, se stopami dýně a dotekem skořice.
Původ čaje
Dvě ingredience jsou pro tento čaj určující – dýně a skořice. Pojďme si o nich tedy něco málo říct.
Dýně, patřící do čeledi tykvovitých, pochází z oblasti současného Mexika, kde ji původní obyvatelé pěstovali už před více než 7 000 lety. Odtud se rozšířila do celého světa a přizpůsobila se různým klimatickým podmínkám. Díky tomu na dýni dnes narazíme nejčastěji v mírném až subtropickém pásmu. K největším producentům dýní patří Spojené státy, Indie, Ukrajina, Rusko a Čína.
Jde o jednoletou rostlinu vyžadující dostatek slunce, tepla a vláhy. Popisovat, jak dýně vypadá, by bylo nošení sov do Atén, přesto zmiňme, že má kulatý až oválný tvar a může se vyskytovat v různých velikostech - od skutečně malých, dekorativních kousků po obří kusy vážící desítky kilogramů. Její slupka bývá pevná, nejčastěji je oranžová, žlutá a zelená, ale existují i bílé, modré nebo pruhované dýně. Uvnitř je dýně dutá, vyplněná měkkou dužinou oranžové či žluté barvy, která obsahuje oválná, plochá a jedlá semena. Dýně je nízkokalorická zelenina bohatá na vitaminy a minerály. Obsahuje například vitamin A, vitaminy C a E, vitaminy skupiny B, ale také draslík, hořčík, vápník a vlákninu. Jak dýni využít? Skvělá je k přípravě polévek, pyré, koláčů, smoothie a různých omáček.
Teď už zbývá jen přidat pár řádků o skořici, aromatické kůře stromu skořicovníku. Ten pochází z oblastí jihovýchodní Asie, konkrétně Srí Lanky, Indie a Číny. Dnes se pěstuje i v dalších tropických oblastech, ale Srí Lanka zůstává jedním z jeho hlavních producentů – zaměřuje se především na skořici pravou (Cinnamomum verum), zatímco Čína a Vietnam produkují převážně skořici cassia (Cinnamomum cassia), která má výraznější a ostřejší chuť. Skořici je možné sklízet v období dešťů, kdy je kůra stromů měkká a snadno se odděluje. Nejprve je potřeba odříznout mladé výhonky, které jsou zvenku zbaveny tenké kůry. Poté dělníci seškrábnou tenkou vnitřní vrstva kůry, tu srolují do typických skořicových svitků a suší na slunci. Nejcennější látkou obsaženou ve skořici je cinnamaldehyd. Dodává jí charakteristickou vůni a chuť. Kromě toho obsahuje eugenol, polyfenoly, malé množství vitaminů a minerálních látek (mangan, vápník, železo). Skořice se používá zejména v kuchyni jako koření do dezertů, nápojů či masových pokrmů, ale také například k výrobě kosmetiky.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Ovocný čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Energetická hodnota: | 15 kJ / 4 kcal |
Tuky: | 0.5 g |
z toho nasycených: | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.9 g |
z toho cukry: | 0.9 g |
Bílkoviny: | 0.5 g |
Sůl: | 0.01 g |
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MOTIVAČNÍ KOENZYM Q10 - ovocný čaj

VANILKOVÁ ŠVESTKA - ovocný čaj
