

Ibišek květ - karkade
Krásný, velký červený květ ibišku nejspíš důvěrně znáte. Věděli jste ale, že se v Asii, Africe, Thajsku a Jižní Americe těší velké oblibě také jako bylina k přípravě osvěžujících nápojů? Vyrábí se z nich marmelády, čatní, džusy, ochucují pokrmy… Květ ibišku má totiž příjemně kyselkavou chuť a navíc mnoho pozitivních dopadů na zdraví.
Složení
Květ ibišku 100%Nálev a chuť čaje
Ibišek dává krásný červený až rudý nálev. Jeho vůně je silná a aromatická, chuť nakyslá.
Vyzkoušejte ho jako horký nápoj, ale nezapomeňte ani na ledovou variantu. V obou případech má vynikající chuť a vlastnosti.
Původ čaje
Ibišek potřebuje pro svůj zdárný růst dostatek světla a tepla. Proto je rozšířen v tropických a subtropických oblastech mírného pásu. V České republice se jako součást volné přírody vyskytuje jen vzácně. Často se s ním ale setkáme v zahradnictvích, botanických zahradách nebo domácnostech. Jako pokojová rostlina existuje v několika druzích, mnohdy vyšlechtěných k pěstování v bytech s nízkou vzdušnou vlhkostí.
Na původních stanovištích mívá podobu keře, polokeře nebo stromu. Může být opadavý nebo stálezelený.
Pro přípravu čajů se používá ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa). Jde o keř dosahující až dvoumetrové výšky. Má sytě zelené listy a bílé květy s červeným středem. Plody jsou obvykle podlouhlé a obsahují semena. Speciálně pro ně je pěstován příbuzný ibišku – ibiškovec jedlý známý pod názvem okra.
Ibišek je pojmenován podle bájného ptáka Ibise figurujícího v egyptské mytologii. Právě pro Egypťany je popíjení ibiškového čaje typické. Ibišek se používá takřka do všech nápojů. Sušeným květům ibišku súdánského určeným pro přípravu čaje tam říkají Karkade. Egyptský národní čaj se pije v kavárnách, u vodní dýmky i běžných společenských setkáních.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Ibišek zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 - 2 čajové lžičky na 1,5 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 - 2 lžičky navíc.
- Doba vyluhování 10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























6. 7.
20. 6.
20. 4.
26. 11.
29. 10.
14. 2.
8. 3.
9. 6.
4. 6.
27. 2.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRUSINKY S RAKYTNÍKEM - ovocný čaj

JASMÍNOVÝ - zelený čaj
