

YERBA MATE NARANJA S LAPACHEM
Kdo umí aspoň trochu španělsky, už tuší, jak tohle originální Mate chutná. Naranja je totiž pomeranč. Šťavnaté, sladké a oranžové citrusové plody dodávají typicky zemitému nápoji svěží ovocnou linku. Hezky si s ní pohrává i slabě vanilkové a nasládlé Lapacho. Mate Naranja patří ke klasice, po které sáhne většina Jihoameričanů několikrát do týdne. Ochutnejte ho taky!
Složení
Yerba Mate 88%, Lapacho Matto Grosso 6%, Pomerančová kůra, Citrónová trávaNálev a chuť čaje
Pomerančové Yerba Mate vás nezklame. Chuť i vůně citrusů krásně zahalí lehkou zemitost a kouřovitost Mate. My jsme do směsi navíc přidali kůru Lapacha, která sama o sobě chutná nasládle a lehce vanilkově. Světle žlutý čaj je tedy ve výsledku příjemně zajímavý, neotřelý a osvěžující.
Původ čaje
Jak to vypadá v Brazílii, si nejspíš dokážeme představit. Možná ale stojí za připomenutí, jak to vypadá na plantážích, kde rostou cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis). Právě z nich se totiž vyrábí brazilský národní nápoj Yerba Mate.
Cesmíny jsou stálezelené stromy dorůstající 6-8 metrů. Pro účely výroby Maté se obvykle pěstují rody Ilex paraguariensis, angustifolia a amara. V samotné Jižní Americe roste na 60 podobných druhů, na celém světě dokonce 550. Vzhledem k rozmanitosti přírody mívají silné voskové listy s hladkými či zoubkovanými okraji a bílé nebo světle fialové stonky.
Hlavním faktorem ovlivňujícím chuť a vůni Yerba Mate je množství slunečního záření, které se k listům cesmín dostane. V hustém subtropickém lese, kde každá rostlina o světlo bojuje, nacházíme stromy s dlouhými štíhlými kmeny a velkými listy na jejich vrcholu. Stejné podmínky vytvářejí farmáři na svých plantážích – stromy ale cíleně zastiňují a prořezávají, aby je udrželi ve velikosti keřů.
Značný problém způsobují plantážníkům plevele. Použití herbicidů by mělo zásadní vliv na obsah zdraví prospěšných látek v Mate a ohrožení ekologické rovnováhy subtropických lesů. Proto se jim naprostá většina pěstitelů vyhýbá. Místo nich využívají přirozených podmínek a pěstují cesmíny obklopené původními lesy. Tím snižují množství cizorodých plevelů na minimum.
Krátce se zmiňme ještě o důvodech popularity popíjení Yerba Mate.
Yerba Mate je přirozený antioxidant, který podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému, napomáhá vylučování vody z těla, osvěžuje organismus, pomáhá potlačit únavu a přispívá k regulaci tělesné hmotnosti a metabolismu lipidů.
Pomerančová kůra, další důležitá složka tohoto čaje, je tradičně využívána pro podporu normálního trávení a zlepšení chuti k jídlu.
Lapacho, známé také jako "strom života", je ceněné pro své antioxidantické vlastnosti, příznivý vliv na krevní tlak, podporu normální činnosti ledvin a mikrocirkulaci. Dále přispívá k přirozené obranyschopnosti a odolnosti organismu a podporuje relaxaci a zdravý spánek.
Tato kombinace ingrediencí činí Yerba Mate s pomerančovou kůrou a Lapachem nejen chutným nápojem.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- 1-2 lžičky Mate nasypte do šálku (200 ml) a zalijte 70-80 °C horkou vodou.
- Nechejte max. 3-5 minut louhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte louhovat, tím je nálev povzbudivější.
- Po 5 minutách však začíná čaj hořknout.
- Ze stejné dávky je možno připravit ještě další nálevy. Čaj lze ochutit citronem nebo javorovým sirupem.




















22. 10.
2. 3.
17. 1.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

GOJI-MALINA - ovocný čaj

EARL GREY - černý čaj
