

HORSKÁ BYLINNÁ SMĚS
Jako když sedíte na louce. Před vámi potok, za vámi vysoké skály. Nadechnete se… a celým tělem prostoupí vůně svěží trávy a horského vzduchu. Prohřátá slunečními paprsky, korunovaná cvrlikavým „kipp, kipp, kipp“ neposedné křivky. Vypravte se do kopců s námi. Klidně s rukama na klávesnici a nohama pod peřinou. Horská bylinná směs vás tam přenese mávnutím kouzelného proutku.
Složení
Yerba Mate, Citrónová kůra, Máta peprná, Citrónová tráva, Kousky jablka, Květ světlice barvířské, Květy slézuNálev a chuť čaje
Žlutý nálev, bylinková vůně s mírnou zemitostí a chuť citronově svěží, doplněná o sladkost jablíček. Horská bylinná směs nepotřebuje žádné další ingredience. Ale pokud si budete chtít život osladit přeci jen trochu víc, přidejte lžičku poctivého medu.
Původ čaje
Sypaný čaj Horská bylinná směs je příjemně osvěžující. Kromě máty obsahuje také Yerba Mate. Pojďme si o „zeleném zlatu“ jihoamerických indiánů říct víc…
Mate se vyrábí z listů cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), což je strom rostoucí především v amazonských deštných pralesech. Působení jeho listů objevili indiáni kmene Guarani žijící v jižních částech Brazílie. Cesmíny dokonce začali pěstovat, což se od nich naučili jezuitští misionáři. Právě díky nim se popularita Yerba Maté rozšířila do Evropy i celé Ameriky. Nápoj, který původní obyvatelé popíjeli na důkaz přátelství z vydlabané tykve, je dnes k dostání v mnoha podobách a formách.
Samotné Yerba Maté se vyrábí fermentací a sušením lístků cesmíny paraguayské. Je potřeba je sklidit i s větvičkami, nacpat do velkých pytlů a nechat fermentovat. Když je fermentace dostatečná, projde Mate krátkým zahřátím. Pak se suší, stříhá na menší kousky, třídí a balí.
Máta peprná, nezbytná součást výbavy každé bylinkářky, nemůže v Horské bylinné směsi chybět. Dodává jí osvěžující „větrovost“. Máta je trvalka, kterou najdeme v západní Evropě. Dorůstá 50-80 centimetrů, má přímé, chlupaté lodyhy a vejčité listy. Bezpečně ji poznáme podle peprmintové vůně.
Na trvalce jménem sléz lesní, se srstnatou lodyhou, která se obvykle vyskytuje podél cest nebo na pastvinách v celé Evropě, se květy objevují od června do října. Obsahují slizové látky, díky nimž jsou v tradiční medicíně řazeny mezi stálice.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 95 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























3. 1.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRUSINKY S RAKYTNÍKEM - ovocný čaj

JASMÍNOVÝ - zelený čaj
