

LOPUCH KOŘEN (Arctium lappa) - bylina
Nikdy neohrnujme nos nad žádnou bylinou. Třeba takový lopuch, jehož pichlavé kuličky se tak rády chytají na oblečení, a který zaroste každý vlhký kout, dokáže divy. Věděli jste třeba, že jeho kořen obsahuje látky prospívající normální činnosti jater, dýchacího systému, pokožky i kloubů a chrupavek? Lopuch je zkrátka kamarád do nepohody.
Složení
Lopuch kořen 100%Původ byliny
Koho by napadlo podívat se na lopuch jako na delikatesu? Přitom například Japonci si jej v tomto směru nemůžou vynachválit. Ale není třeba chodit daleko, ve středověku byl kořen lopuchu považován za zeleninu i v Evropě. A díky nízkým kalorickým hodnotám a překvapivě dobré chuti si získává svou popularitu zase zpět.
Lopuch je dvouletá rostlina s kořenem dorůstajícím do délky až jednoho metru. Na první pohled ovšem zaujmou hlavně jeho obrovské listy, které mohou mít v průměru i půl metru. Roste po celé Evropě a Asii, včetně jinak nehostinné Sibiře. Preferuje půdu bohatou na humus, takže na něj narazíte na rumištích a v lesích.
Arctium lappa, jak zní latinský název byliny, je skutečně oblíbený hlavně v Číně a již zmíněném Japonsku. Kořen lopuchu se zde nakládá do jablečného octu, smaží se jako hranolky nebo se jen tak chroupe syrový. V Evropě nás toto kulinářské využití míjí, ovšem odvar z lopušího kořene mají rádi lidé napříč kontinenty.
Nálev se nedoporučuje těhotným ženám a lidem s medikací na snížení hladiny cukru v krvi, kvůli riziku hypoglykémie. V ostatních případech je konzumace v běžných dávkách v pořádku, ale jako u všech bylin radíme po přibližně osmi týdnech udělat krátkou přestávku v užívání.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinu zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 2 čajové lžičky na 250 ml.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1-2 lžičky navíc.
- Doba vyluhování je 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

PU ERH std.

GINKGO LISTY - bylina
