

OOLONG TIE KUAN YIN S KVĚTY JASMÍNU
Jak se dělá z lahody ještě větší lahodnost? Podobně, jako se z exkluzivního oolongu vyrábí exkluzivní oolong jasmínový. To zasypete tu nejlepší šarži Oolong Tie Kuan Yin jasmínovými poupaty, necháte je rozvinout a předat úchvatnou vůni zeleným lístkům. Hotovo, kouzlo se zdařilo. Teď už můžete ochutnávat a ochutnávat…
Složení
Oolong jasmínový 100%Nálev a chuť čaje
Oolong Tie Kuan Yin s květy jasmínu je čaj fermentovaný pouze částečně, proto vyniká nasládlou, zemitou chutí se stopami ořechů. Přidáním jasmínových květů získává nový, florální rozměr. Nálev mívá žlutou až žlutooranžovou barvu.
Původ čaje

Pokud byste si Oolong Tie Kuan Yin dopřávali v čajovně nebo ho chtěli pořídit rovnou v Číně, nejspíš ho najdete pod názvem Železná bohyně milosrdenství. Podle legendy šlo o strážkyni polorozpadlého chrámu, která se jedné noci zjevila chudému farmáři jménem Wei. Proč právě jemu, vysvětluje fakt, že to byl Wei, kdo toužil nádhernou stavbu zachránit. Jediné, nač však měl síly a prostředky, byl její pravidelný úklid a zapalování kadidla. Kuan Yin mu na oplátku ve snu ukázala místo s ukrytým pokladem. Chuďas ho skutečně našel. V jeskyni a spolu s keřem čajovníku. O bohatství se rozdělil se sousedy, chrám opravil a keř přesadil do své zahrady. Sklízel z něj lístky skvostné chuti a pojmenoval je tedy po Kuan Yin. Potomci onoho keře by snad mohli dát základ dnešní velmi rozšířené odrůdě čajovníku čínského.
Jakým způsobem Wei lístky zpracovával, už legenda neříká, nicméně pokud šlo o oolong, musel použít takzvanou částečnou fermentaci. Celý postup vypadá přibližně takto: Sklizené listy se nechají krátce zavadnout na slunci. Poté je dělníci nasypou do ošatek, kterými opakovaně, v jasně daných intervalech třesou. Tak spustí fermentaci, tu však mají pod bedlivou kontrolou. Jakmile je vůně zeleného čaje „přesná“, putuje sklizeň k prohřátí a hned nato je prudce zchlazena. Nakonec bývají lístky s použitím jemných rostlinných olejů a vosků rolovány a poté sušeny.
Pokud jste četli úvodní popis čaje, víte, že v případě Oolong Tie Kuan Yin s květy jasmínu byla právě při sušení do sklizně vysypána poupata jasmínových keřů.
Oolong Tie Kuan Yin je fermentován z 20-40 procent. Dodejme, že čínské oolongy patří k nejpopulárnějším na světě, existuje jich kolem 300 typů a Čína je produkuje zřejmě déle než 400 let.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Oolong zalijte vodou o teplotě 80-90 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























6. 7.
30. 11.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Bavlněné sítko M - 1 ks
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

JASMÍNOVÝ - zelený čaj

OOLONG TIE GUAN YIN, Železná bohyně milosrdenství
