

HLOH LIST + KVĚT (Crataegus laevigata) - bylina
Jak vypadá a voní hloh, zřejmě víte. Jeho bílé květy a červené plody jsou v přírodě nepřehlédnutelné. Keř opředený mnoha legendami a mýty stojí za pozornost. Ne nadarmo k němu vzhlíželi Keltové, Římané i starověcí léčitelé. Jeho listy a květy přispívají k normální činnosti nervové a oběhové soustavy i srdce, navíc mají relaxační účinky.
Složení
Hloh 100%Nálev a chuť byliny
Sušené listy a květy hlohu dávají nálev světle žluté barvy, příjemné vůně a lehce nahořklé chuti. Kdo si na ni nezvykne, může ji vylepšit lžičkou kvalitního medu.
Původ byliny
Hložinka, hložek, pluháč i srdeční chléb. Hloh obecný (Crataegus laevigata) si získal nepřeberné množství lidových pojmenování. Můžeme je považovat za důkaz jeho vysoké oblíbenosti. Vždyť se vysazoval kolem stavení, aby odháněl zlé duchy, vázal nevěstám do kytic, aby je ochránil a sbíral na čaje. Jeho těžké a pevné dřevo sloužilo k výrobě násad motyk a topůrek seker.
Hloh je dřevina vzhledu keře nebo menšího stromu. Dorůstá maximálně do 12 metrů, častěji ale vypadá jako neprostupné, asi 3metrové houští. Zelené listy řapikatého tvaru s vroubkovanými okraji na podzim opadají. Bezpečně hloh poznáte podle trnitých větviček, bílých květů a červených plodů. Květy na jaře velmi silně voní, nebo také zapáchají – to záleží na osobním vnímání. Jsou pětičetné, připomínají květy hrušně. Na podzim se hloh obsype červenými, asi centimetr velkými, malvicemi (hložinkami).
Na hlohy můžete narazit v celém mírném pásu Evropy, v Severní a Střední Americe i Číně a Asii. Dobře se jim daří u vodních toků a na okrajích lesa. Jejich kultivary jsou vysazovány jako živé ploty na zahradách. Ovšem pozor, listy, květy ani plody těchto okrasných keřů žádné zdraví prospěšné účinky nevykazují.
Jinak je tomu u hlohu obecného. Odpradávna ho lidé vyhledávali, aby mohli sesbírat květy a listy bohaté na flavonoidy, triterpenické kyseliny, aminopuriny, saponiny, třísloviny a karoteny. Jejich podstatnou součástí jsou zároveň vitaminy C a B. Díky těmto látkám se hlohu přezdívá srdeční chléb.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Listy a květy hlohu zalijte vroucí vodou v poměru 1 čajová lžička na 0,2 l vody.
- Doba vyluhování 5-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
- 1 čajová lžička = 1000 mg.
- Nepřekračujte doporučené denní dávkování 1000 mg.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na byliny kulaté ø 62mm
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

JASMÍNOVÝ - zelený čaj

BYLINNÁ SMĚS PRO SLADKÝ SPÁNEK - wellness čaj
