

TANZANIA AA KILIMANJARO RAINFOREST ALIANCE
Jamhuri ya Muungano wa Tanzania. Tady pěstují jednu z nejlepších káv na světě. Buďte bez obav, svahilštinu necháme tamním obyvatelům. Nám bude stačit, když si plnou a zároveň neskutečně jemnou lahůdku ze svahů Mount Kilimanjara vychutnáme v pohodlí evropských ušáků. A to udělejte. Jen tak, bez spěchu, pro radost.
Crema a chuť kávy
Tanzanská káva, stejně jako produkce sousední Keni, vyniká mimořádně hutnou a kompaktní chutí. Zároveň je ale jemná, tedy mild, a po pozorném vychutnání v ní objevíme citrusovost a příjemnou kyselkavost.
Crema je krásná, soudržná, delikátní.
Původ kávy
Původně Tanganika a Zanzibar, dnes zkráceně Tanzania, každopádně země s produkcí 30-40 tun plantážní kávy ročně, o jejíž pěstování, sklizeň i zpracování se starají malí rolníci.
Káva byla do hornaté země s vysokou biologickou rozmanitostí a mnoha národními parky přivezena v 16. století z Etiopie. Existují ale zprávy, že zkušenost s kávovníky měli už dávno předtím příslušníci kmene Haya sídlící v severozápadní Tanzanii. Bobule prý dusili s bylinkami a žvýkali jako prostředek k povzbuzení.
Na rozšíření kávových plantážích se značně podílela německá kolonizace Tanzanie. Po první světové válce převzali zemi Britové a zavedli pozemkové reformy, rozšířili pěstitelskou síť a přispěli ke vzniku kávových družstev, která měla pomáhat získat zemědělcům lepší ceny za výkup kávy. V roce 1976 byla ale všechna sloučena do dvou podniků a o rok později je odbory úplně rozpustily. Produkce kávy tak drasticky utrpěla. Až ke konci 20. století začaly v Tanzanii platit reformy, které zvýšily účinnost privatizovaného systému. Tanzanská „rada kávy“ začala vydávat povolení a licence, a pěstování i prodej se staly úplně nezávislými. Káva je prodávána prostřednictvím aukce Moshi Coffee nebo přímo.
Tanzanie se rozhodla pro britskou nomenklaturu třídění kávy podle tvaru a velikosti zrna. Nejkvalitnější produkce získává stupeň AA, A nebo B. Na opačném konci spektra pak stojí UG a TEX.
Plody kávovníků připomínající třešně se v Tanzanii sklízejí prakticky celoročně, podle toho, jak postupně dozrávají. Keřům se dobře daří ve stínu horského masivu Kilimanjara. Jde o tři nečinné sopky, což se promítá jak do půdního složení, tak názvu popisované kávy.
Káva je zpracovávána promýváním. To znamená, že po sklizni jsou bobule vsypány do velkých nádrží s vodou, v nichž procházejí speciálními plechy, které je zbavují slupek. Pak putují do fermentačních sudů. Tam se díky působení enzymů přirozeně odstraní další slupky. Káva se nakonec suší, třídí a balí.
Většina vývozu tanzanské kávy je určena pro Japonsko, Itálii a USA. K významným odběratelům patří taky Německo.
Pěstování kávy zaměstnává v Tanzanii kolem 400 tisíc rodin a přímo se dotýká si 2,4 milionů lidí.
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5-2 kávové lžičky (přibližně 7 g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95 °C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

BRAZÍLIE YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA - zrnková káva
