

ETHIOPIA LIMU GRADE 2
Říká se, že Oromia je kolébkou kávy. Region v jihovýchodní části Etiopie zná účinky a chuť kávových zrn údajně od 5. století. Místní pěstitelé jsou malí farmáři sdružující se do unie, která dbá na spravedlivý obchod a zisky částečně investuje do školství, zdravotnictví i nových pracovních míst. Ideální, že? Na Oromii lze ale obdivovat ještě něco jiného – neuvěřitelně pestrou vegetaci, nádherné vodopády, úchvatné jeskyně a majestátní hory.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Silná káva s nízkou kyselostí je mnohými znalci označována za jednu z nejlepších na světě. Jak by taky ne. Vyniká plným tělem s tóny květin a ovoce, zaznamenat můžeme i lehký náznak karamelu. Pokud jde o to ovoce – speciálně se připravte na kompozici sušených meruněk a citrusových plodů. Crema je jemná a přeci kompaktní.
Původ kávy
Země kultury a přírody. Tak označují etiopskou Oromiu cestovatelé. Při pobytu v jednom z devíti etnických států na jihovýchodě země žasnou i zkušení světoběžníci. Krajina divokých zvířat a rostlin uchvacuje nádhernými scenériemi a přírodními krásami. Představte si pouštní stepi na obzoru rámované horskými masivy dosahujícími nadmořské výšky kolem 4 tisíce metrů. Hluboké říční rokle, tropické lesy, vodopády, jezera, jeskyně. Do národního parku Bale Mountains nebo k jezeru Rift Valley se skutečně sjíždějí turisté z celého světa.
Obyvatelé Oromie, národ Oromo, představuje největší etnickou skupinu v Etiopii. Pojmenování dostali podle „Orma“ – synů lidských. Asi 95 procent z nich se živí zemědělstvím, není ale bez zajímavosti, že z Oromie pochází třeba světový a olympijský šampion v běhu na 5,5 a 10 kilometrů Kenenisa Bekele nebo první africká žena, která vyhrála olympijský maraton, Fatuma Roba.
Veškerou půdu v Etiopii vlastní stát, který ji zájemcům pronajímá. Úroda je silně závislá na srážkách a nadmořské výšce. Kávovníky pěstují drobní farmáři zejména na jihu. Káva je vedle lehkého narkotika khat druhou nejdůležitější exportní plodinou země. V roce 2007 se na celkovém vývozu podílela 37 procenty.
O kávě, která se v Etiopii „narodila“, by se dala napsat rovnou kniha. Podle legendy odhalil účinky kávových plodů pasáček koz někdy v 5. století. Stalo se tak v provincii Kaffa a od té doby se káva pojí s lidským konáním. V regionu Oromia sklízejí kávovníky - téměř výlučně rodu arabica - několikrát za rok, podle toho, jak jejich červené třešně postupně dozrávají. Farmáři je zpracovávají takzvanou mokrou metodou (fully-washed, wet-processed). Plody nasypou do speciálních nádrží, protlačí drtícími plechy a zbaví tak slupek. Oloupaná zrna přemístí do kvasných nádob, v nichž proběhne fermentace. Při ní se rozpustí zbývající vrstvy obalující zrna. Fermentace může trvat až 36 hodin. Nakonec je káva sušena buď ve velkých strojích, nebo rozprostřena na slunci.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 zrnková káva

Ethiopia Yirga Cheffe zrnková káva
