

NIKARAGUA SHG ROYAL MOMOTOMBO
Žádné poklidné ševelení listů. Žádný zaručený růst až ke sklizni. Kávovníky v nikaragujském regionu Nueva Segovia nikdy neví, jak to s nimi dopadne. Rostou totiž na úpatí stále činné sopky. Momotombo, symbol téhle středoamerické země, o sobě dává vědět několikrát do roka. Jednu výhodu to ale má. Káva z vulkanické půdy, pokud se urodí, chutná vždycky famózně!
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Nikaragua SHG Royal Momotombo washed v sobě spojuje nízkou kyselost, čokoládovou chuť, arašídovou stopu a jahodové ovanutí. To rozhodně není málo. Navíc crema stoprocentní arabiky ozdobí váš šálek jemnou, ale soudržnou pěnou.
Původ kávy
Že Nikaragua leží mezi Karibikem a Pacifikem ví asi každý. Že je pokryta horami a oplývá nádhernými jezery, je všeobecně známo. Ale věděli jste, že jejím symbolem je stratovulkán Momotombo, na jehož úbočí se pěstuje fantastická káva? Jestli ne, tak si o tom něco řekněme…
Momotombo, vděčný cíl mnoha turistů, se nachází nedaleko města León, na břehu jezera Lago de Managua. Celkem pravidelný kužel se vypíná do výšky 1297 metrů nad mořem a lávu s popelem chrlí poměrně často. Nejvíc se vzpomíná na erupci v roce 1610, kdy se museli obyvatelé blízkého Leónu přemístit asi 30 mil na západ, aby unikli přírodní zkáze.
Kávovníky pěstují drobní farmáři přímo na úpatí sopky. Keřům se tak dostávají cenné minerální látky, na něž je vulkanická půda bohatá. Sklizeň probíhá několikrát za rok, podle toho, jak plody podobné třešním dozrávají. Rodinní příslušníci je škubou ručně, stejně tak následně kávu zpracovávají. Takzvaná mokrá metoda výroby kávových zrn spočívá v nasypání celých plodů do nádrží s vodou, v nichž se oddělí zralé kusy od nezralých a defektních. Pak přichází na řadu loupání červených slupek a přesun do kvasných nádob. Tam káva fermentuje, pod dohledem zemědělců, až 36 hodin. Díky tomu se působením přírodních bakterií rozpustí lepkavá vrstva a pergamen obalující jednotlivá zrnka.
Káva se suší buď ve velkých strojích, ale mnohem častěji, na malých plantážích, pouze na slunci. Je potřeba ji pravidelně obracet a na noc zakrývat, aby nezvlhla. Po přibližně dvou týdnech se káva třídí, balí a nechává 30-60 dnů odpočívat.
Zkratka SGH (Strictly High Grown) v názvu této kávy upozorňuje, že jde o produkci z výše položených plantáží, která vyniká plnou chutí.
Pro Nikaraguu je vývoz kávy zásadním zdrojem financí. Větší rozmach zaznamenaly kávovníkové plantáže v letech 1850-1870. Od té doby produkce kávy mírně klesá, v roce 1989 se pohybovala kolem 42 tisíc tun.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























28. 7.
6. 10.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

PERU ANDES GOLD zrnková káva
