

Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO - oolong
Oolongy nejsou pro Darjeeling právě typické, ale stačí ochutnat ten ze zahrady Rungbong Valley – Turzum, a užasnete po prvním doušku. Komplexní, svěží a něžně květinová chuť vás ujistí, že máte čest se skutečnou raritou. Speciálně vybrané listy a stříbřité pupeny nezklamou svým jedinečným aroma ani skutečně protřelé čajomilce.
Složení
Oolong Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO 100%Nálev a chuť čaje
Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO oolong má nálev jantarové barvy. Jeho aroma je mimořádně příjemné, bohaté a živé, chuť dává vědět o svěžím povětří, ve kterém čaj vyrůstal. Najdete v ní stopy květin, ovoce a možná i jemný kořeněný podtón. Zcela jistě se vám zalíbí i muskatelový charakter tohoto raritního oolongu.
Původ čaje
Čajovou zahradu Turzum, ze které tento výjimečný oolong pochází, najdete v údolí Rungbong, asi 25 kilometrů od Darjeelingu. Byla založena v 60. letech 19. století. Od konce 50. let minulého století ji spravoval Jhunjhunwala, poté přešla na rodinu Jindal, která ji prodala společnosti Jayshree vlastnící v Darjeelingu několik dalších plantáží. Turzum je velmi úzce spojena s blízkou zahradou Sungma, sdílejí zpracovatelskou továrnu a od roku 1734, kdy Sungma utrpěla při zemětřesení velké škody, si navzájem vypomáhají.
Obě zahrady se rozkládají v nadmořské výšce 1 100 – 1 700 metrů, leží obklopené dalšími špičkovými plantážemi. Pokud jde o klimatické podmínky, ty v Darjeelingu panují naprosto dokonalé, alespoň čajovníky si je nemohou vynachválit. Na svazích vysokých kopců se střídá chladný, suchý zimní vánek, s letními a podzimními monzunovými dešti. Díky interakci studeného suchého a tropického teplého ovzduší jsou plantáže často zahaleny do mlhy nebo oblačnosti. Proto rostou čajovníkové lístky pomalu a mohou absorbovat příjemné aroma a svěžest, pro Darjeeling tolik typické.
K výrobě oolongu Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO byly lístky vybírány velmi pečlivě. Jde o listy a listové pupeny čajovníků čínských (Camellia sinensis), přesněji jeho kultivaru P312. Ten byl vyvinut z rostlin zahrady v Phoobseringu, a to v 70. letech minulého století. Obvykle se jeho lístky míchají s jinými kultivary, protože jim dodávají vyváženost a komplexnost. Je tedy mimořádně neobvyklé mít možnost ochutnat tuto exkluzivní sklizeň v čisté podobě. A navíc polofermentovanou!
Čaje z Darjeelingu bývají převážně zpracovávány jako černé. Oolongy jsou naprostou výjimkou. Pro výrobu takzvaného polozeleného čaje je potřeba sklizeň nechat po naškubání krátce zavadnout, pak její strukturu narušit jemným přehazováním na ošatkách a nakonec ji sušit ve stínu tak dlouho, dokud povrch listů mírně nezežloutne. Proces protřepávání a sušení je potřeba několikrát opakovat.
Když je hotovo, dělníci čaj protřídí, zabalí a odešlou na burzu. Z té pak míří do konviček tisíců milovníků nejlepších čajů světa. Oolong z Darjeelingu byste si rozhodně neměli nechat ujít ani vy.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Darjeeling oolong zalijte vodou o teplotě 80-90°C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
























