Nová registrace
Zapomněli jste heslo?
+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

ZAMBIA AA zrnková káva

Kód: 1162
Hodnocení: velmi dobrá, 1 recenze

Hlavní město Lusaka, původní obyvatelé Khoinové, významný průzkumník přírodních krás Emil Holub. Jihoafrická Zambie má mnoho dalších pozoruhodností. Jednou z nich je pěstování kávovníků, které se s touto rozvojovou zemí pojí teprve od 40. let minulého století. Zambijská káva zatím nezískává ocenění, jaká si zaslouží. My jsme si jejími mimořádnými kvalitami ale naprosto jisti. Ochutnejte, a uznáte sami. Brzy o kávě ze Zambie uslyšíme.

Velká balení:
Malá balení:
Mletí:
848 Kč /1000 g 85 Kč /100 g
Čerstvě upražíme a dodáme do úterý, 18. 3. 2025
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč
Země původu
Země původu:
Zambie
Odrůda
Odrůda:
Bourbon
Region
Region:
Northern Provincie
Nadm. výška
Nadm. výška:
1200 - 1400m
Chuť
Chuť:
Citrus, Květy
Zpracování
Zpracování:
Mokré

Složení

Arabica 100%

Crema a chuť kávy

Kávu Zambia AA charakterizuje střední až vysoká acidita kombinovaná s nasládlou chutí odrážející tóny květin a citrusových plodů. Na patře zanechává lahodnou krémovou stopu. Espresso je pokryto hutnou, soudržnou pěnou.

Původ kávy

Ačkoli je momentálně Zambie kávovým nováčkem, její klima, nadmořská výška a půdní charakteristika ji předurčují ke kávovému sukcesu. Pokud se jí podaří podpořit drobné pěstitele kávovníků, mohla by se směle ucházet o zařazení do první desítky top afrických káv. Momentálně je bohužel situace v Zambii velmi komplikovaná.

Rozvojová země hledá složitě možnosti zvýšení příjmů, a ačkoli disponuje nejvyšším počtem vodních zdrojů v jihoafrickém regionu, nevyužívá je k zavlažování zemědělské půdy takřka vůbec. Zambie produkuje malé množství kukuřice, cukrové třtiny a tabáku, je ovšem největším světovým exportérem mědi a kobaltu.

Pokud jde o kávu, do Zambie ji přivezli ve 40. letech 20. století misionáři. První kávovníky byly vysazeny na severovýchodě, nicméně dlouhých 40 let se jejich sklizní a zpracováním plodů nikdo výrazněji nezabýval. Situace se však pomalu mění. Dnes se v Zambii nachází 18 velkých plantáží, každá o ploše minimálně 500 hektarů. Což je na jednu stranu zpráva dobrá, na druhou je potřeba si uvědomit, že velké pěstírny vytlačují drobné zemědělce. Ti pak nedosáhnou na úvěry v bance a jejich podniky krachují.

V Zambii se pěstuje výhradně Arabica, z 50 procent odrůdy Bourbon. Téměř veškerá sklizeň je zpracovávána promýváním. Nejvýznamnější plantáže se dnes nacházejí v severní části pohoří Muchinga (oblasti Nakonde, Kasama, Isoka) a blízkosti hlavního města Lusaka.

Značka AA v názvu kávy odkazuje na mimořádně velká zrna.


Chuť a aroma

Šetrněji pražená káva nabízí bohatší a komplexnější profil v chuti. Zachovává více originálních nuancí specifických pro region pěstování, včetně ovocných, květinových nebo oříškových tónů.

Zdravotní benefity

Zejména kvalitní káva pražena s ohledem na její ideální profil, může obsahovat vyšší hladiny antioxidantů, jako jsou kyselina chlorogenová a další fenolické sloučeniny. Tyto látky mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Nepřepražená prémiová káva je také šetrnější k žaludku, protože obsahuje méně kyselin, které mohou vyvolávat podráždění.

Šetrnost pro životní prostředí

Plantážní káva je často pěstována s větším ohledem na životní prostředí, s důrazem na udržitelné pěstování a spravedlivý obchod, což může mít pozitivní dopad na pěstitele a jejich komunity.

Herbář a blahodárné účinky:

Arabica
Arabica

Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny

Ukázka balení kávy

Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.

Návod na přípravu

  1. Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
  2. Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
  3. Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.
Chuť a tóny:
Intenzita
Kyselost
Pražení
Zrno
Zpracovani

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manucafe.cz
Pomozte ostatním při výběru:

11. 12.

Hodnocení: velmi dobrá
Za mě spokojenost, můžu doporučit k vyzkoušení.

Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.
Přihlášení do akcí, novinek a zajímavostí souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

  Doprava zdarma od 1000 Kč | Sleva na první nákup »