

ZAMBIA AA zrnková káva
Hlavní město Lusaka, původní obyvatelé Khoinové, významný průzkumník přírodních krás Emil Holub. Jihoafrická Zambie má mnoho dalších pozoruhodností. Jednou z nich je pěstování kávovníků, které se s touto rozvojovou zemí pojí teprve od 40. let minulého století. Zambijská káva zatím nezískává ocenění, jaká si zaslouží. My jsme si jejími mimořádnými kvalitami ale naprosto jisti. Ochutnejte, a uznáte sami. Brzy o kávě ze Zambie uslyšíme.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Kávu Zambia AA charakterizuje střední až vysoká acidita kombinovaná s nasládlou chutí odrážející tóny květin a citrusových plodů. Na patře zanechává lahodnou krémovou stopu. Espresso je pokryto hutnou, soudržnou pěnou.
Původ kávy
Ačkoli je momentálně Zambie kávovým nováčkem, její klima, nadmořská výška a půdní charakteristika ji předurčují ke kávovému sukcesu. Pokud se jí podaří podpořit drobné pěstitele kávovníků, mohla by se směle ucházet o zařazení do první desítky top afrických káv. Momentálně je bohužel situace v Zambii velmi komplikovaná.
Rozvojová země hledá složitě možnosti zvýšení příjmů, a ačkoli disponuje nejvyšším počtem vodních zdrojů v jihoafrickém regionu, nevyužívá je k zavlažování zemědělské půdy takřka vůbec. Zambie produkuje malé množství kukuřice, cukrové třtiny a tabáku, je ovšem největším světovým exportérem mědi a kobaltu.
Pokud jde o kávu, do Zambie ji přivezli ve 40. letech 20. století misionáři. První kávovníky byly vysazeny na severovýchodě, nicméně dlouhých 40 let se jejich sklizní a zpracováním plodů nikdo výrazněji nezabýval. Situace se však pomalu mění. Dnes se v Zambii nachází 18 velkých plantáží, každá o ploše minimálně 500 hektarů. Což je na jednu stranu zpráva dobrá, na druhou je potřeba si uvědomit, že velké pěstírny vytlačují drobné zemědělce. Ti pak nedosáhnou na úvěry v bance a jejich podniky krachují.
V Zambii se pěstuje výhradně Arabica, z 50 procent odrůdy Bourbon. Téměř veškerá sklizeň je zpracovávána promýváním. Nejvýznamnější plantáže se dnes nacházejí v severní části pohoří Muchinga (oblasti Nakonde, Kasama, Isoka) a blízkosti hlavního města Lusaka.
Značka AA v názvu kávy odkazuje na mimořádně velká zrna.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























11. 12.