

HONDURAS GEISHA SANTA BARBARA TRINIDAD - Micro Lot
V její vůni poznáte jasmín, v chuti tropické ovoce. Kdo si připraví Geishu, dočká se velmi aromatického a květinově laskavého zážitku. Jedinečná káva pocházející z etiopské vesnice Gesha má čím dál víc příznivců. Trinidadští farmáři o ni pečují s vášní a minimálními dopady na životní prostředí. Dopřejte si přepychový zážitek. Geisha z kopců Hondurasu je káva pro výjimečné okamžiky, královna mezi všemi.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Honduras Geisha Santa Barbara Trinidad SHG se řadí ke kávám mimořádně vyváženým, s plným tělem. Ve vůni rozpoznáte sladkost jasmínových květů, v chuti citrusy a nugát. Cremu očekávejte jemnou, světlou.
Původ kávy
Co je káva Geisha vlastně zač? Jde o exkluzivní a nejdražší sortu na světě. Sklízí medaile na všech soutěžích, je poptávána ve všech luxusních kavárnách. Samotná odrůda pochází zřejmě z okolí vesnice Gesha v západní Etiopii. Vypadá trošku atypicky – keře kávovníků jsou tak vysoké, že je nutné sklízet je ze žebříků. Kořenový systém je naopak velmi mělký. Rostlina vyžaduje vyšší nadmořskou výšku, jen mírné sluneční záření a specifickou vlhkost. Její plody jsou podlouhlé. Díky kombinaci všech podnebních faktorů vykazuje Geisha unikátní chuťové vlastnosti a na aukcích láme jeden rekord za druhým.
Z etiopských lesů se tato káva dostala do světa přes Keňu, Tanzanii, Kostariku a Panamu. V Hondurasu ji pěstuje rodina José Salomona Fajardo a Adriana Bueso. Žijí na severozápadě země, v obci okresu Santa Barbara. Její obyvatelé tvrdí, že mají židovské předky, tamní ulici proto například pojmenovali po bývalém izraelském velvyslanci Shimonovi Agur a sportovnímu středisku dali název Plaza Jerusalem, neboť ho postavili za finanční pomoci Izraele.
Káva se v Trinidadu pěstuje v nadmořské výšce 1350-1400 metrů. Farma Finca Jerusalén sdružuje několik malých producentů z vesnic Montecristo, El Guijo a Carretal. Kávové třešně sklízejí ručně a zpracovávají tradičními postupy, s ohledem na rodinné dědictví a ochranu přírody. Z červených bobulí je mechanicky odstraněna slupka, pak se zrnka nechávají 12-16 hodin kvasit a následně je farmáři ručně promývají. Geishu je potřeba sušit na 11-12 procent vlhkosti, obvykle se suší na betonových platech v asi 3centimetrové vrstvě. Tu je nutné v pravidelných intervalech, nejméně jednou za hodinu, rozhrabávat. Než je káva balena a odvážena na burzu, musí ještě projít tříděním.
Na závěr snad jen poznámka k označení Micro Lot. Takto se nazývá výběrová káva s „rodokmenem“, tedy přesně dohledatelnou plantáží, pěstitelem a zpracovatelem.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C

























24. 10.
27. 3.
7. 7.
26. 2.