

PAPUA NOVA GUINEA SHG PB (peaberry) - zrnková káva
Jen si ji dobře prohlédněte. Místo klasických zrnek se můžete kochat kávovými perlami. Unikátní sklizeň vysokohorské kávy označované jako peaberry jsme přivezli z malých plantáží Papuy Nové Guiney. Chladnější vzduch a vyšší srážky, celoroční péče místních farmářů a drobná mutace ve vývoji plodů daly vzniknout kávě delikátně karamelové, lehce čokoládové a svěže citrusové. Podlehnout je tak snadné…
Složení
Arabica 100%Chuť
Káva Papua Nová Guinea SHG PB vyniká nádhernou, plnou, karamelově-čokoládovou chutí. V jejím závěru si vychutnáte doteky citrusových plodů, které výslednému šálku dodávají svěžest a milý závěr. Nechybí ani vítaná stopa exotického koření. Svou střední kyselostí se řadí ke kávám mimořádně populárním. Crema je jemná, ale soudržná.
Původ
Právě jste narazili na kávu unikátní po všech stránkách. Stačí se podívat, a je jasno. Kulatá kávová zrnka se v plodech kávovníků objevují jen velmi vzácně. Takzvané peaberry (ve španělštině caracolillo) lze najít pouze v 5 procentech všech kávových třešní. Z květů kávovníků (Coffea) se po opylení obvykle vyvíjí plod (kávová třešeň) obsahující dvě semena (kávová zrna). Ve výjimečných případech se však v třešni nachází zrnko jen jedno – kulaté. Vzácnou mutaci nejsou dosud schopni vysvětlit ani vědci. To však nic nemění na faktu, že peaberry patří k zrnům vyhledávaným.
Ze sklizně, ve které se takzvané perly objeví, se obvykle vybírají. K jejich vlastnostem totiž mimo zajímavého tvaru patří také vyšší tvrdost a zřetelnější aroma. Proto jsou peaberry praženy speciálním postupem, který teplu umožní prostoupit celým zrnkem. Výsledkem je káva s intenzivní chutí a interesantním profilem.
Při popisu plusů kávy Papua Nová Guinea SHG PB nesmíme opomenout ani místo, ze kterého pochází. Také jeho zásluhou je tak vynikající. Ačkoli se Papua Nová Guinea na světovém trhu s kávou podílí pouhým 1 procentem, její místo je mezi producenty nezastupitelné. Vyváží v naprosté většině vysoce jakostní arabiku, která díky pěstování na odlehlých místech v horách vykazuje parametry kávy z organického zemědělství. Kávovníkové farmy zajišťují obživu přibližně 40 procentům tamních obyvatel, z nichž naprostá většina vlastní plantáže skutečně miniaturní.
Provincie Goroka se rozkládá na východní vysočině země ve výšce přibližně 1600 metrů nad mořem. Její mírné klima bývá přezdíváno jako „věčné jaro“. Dny jsou příjemně teplé a noci svěže chladné. Hlavní plodinou místních zemědělců jsou kávovníky, na které lze narazit takřka v celém regionu. Staré plantáže jsou však postupně rušeny, často z důvodu chybějící infrastruktury. Vznikající nové plantáže však farmáři zakládají vysoko v horách, na místech bez dosavadního vlivu lidské činnosti. Proto je sklizeň mimořádně čistá a kvalitní.
Červené kávové třešně se v Papui Nové Guineji sklízejí mezi květnem a srpnem. Zpracovávají se takzvaným promýváním, tedy za použití vody. V ní se káva zbavuje slupek (mechanicky) i dužiny (kvašením). Zelená kávová zrnka jsou následně sušena buď v bubnových sušičkách, nebo na přímém slunci.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SOUTH OF MINAS zrnková káva

GUATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 zrnková káva
