

GUATEMALA SHB BIO - zrnková káva
Co byste měli vědět o Guatemale? Že v ní najdete jezera, sopky, džungli, mayské chrámy i pláže. A že její farmáři pěstují jednu ze skvělých středoamerických káv. Odborníci o ní mluví jako o gurmánské a rozplývají se nad její vyváženou chutí a jemnou kyselostí. Příjemná nasládlost a kombinace čokolády, karamelu a zelených jablek jistě učaruje i vám.
Složení
Arabica BIO 100%Crema a chuť kávy
Káva Guatemala SHB BIO potěší protřelé kávomilce i ty, kteří svého favorita teprve hledají. Její chuť je harmonická, libě sladká. Lze v ní rozpoznat mléčnou čokoládu, karamel a zelené jablko. Někdo může zaznamenat arašídy. Tato káva je výborná pro použití v aeropressu nebo frenchpressu, plně se rozvine i připravena v pákovém kávovaru.
Původ kávy
Ačkoli kávu v Guatemale pěstují teprve od poloviny 20. století, patří k tomu nejlepšímu, co si můžeme dopřát. Pro růst kávovníků má tato středoamerická země skvělé podmínky. Teplota se pohybuje mezi 16 a 32 °C, kávové plantáže se rozkládají v nadmořské výšce 500 až 5000 metrů. Od poloh kolem 1500 metrů musejí zemědělci sázet keře kávovníků tak, aby je chránili před studenými severními větry. Dlouhé a pomalé dozrávání kávových bobulí spolu s unikátním složením půd ale nese vynikající výsledky. Káva pěstovaná vysoko v horách je chuťově mimořádně zajímavá. Guatemalský region Mataquescuintla se na pěstování kávy začal orientovat v osmdesátých letech minulého století. Pěstování kávovníků se věnují téměř výhradně drobní rolníci a prakticky každá farma v horách produkuje ve větší Mataquescuintla ručně, a to od října do března. Plody, červené bobule připomínající třešně, je pak nutné probrat a zpracovat. K tomu farmáři používají takzvaný mokrý proces. Bobule nasypou do vody, kde je protlačí přes drticí plechy. Tak zbaví plody slupek a části dužiny. Následně je vysypou do takzvaných fermentačních nádrží. V nich se během několika dnů rozpustí i zbytky obalů a dužiny. Zelená kávová zrnka je nakonec potřeba usušit. Pokud tomu počasí přeje, pak na přímém slunci. Farmy pracují v režimu BIO, to znamená, že pěstují, sklízí, zpracovávají a balí kávu s ohledem k životnímu prostředí. Nepoužívají průmyslově vyráběná hnojiva ani postřiky.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
1. Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
2. Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
3. Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























24. 9.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

BELGICKÉ PRALINKY zrnková káva
