

EL SALVADOR BIO SHG EP Finca Las Nube - Micro Lot
Co je Las Nubes? Velká farma položená vysoko v horách. V roce 2005 byla zasažena výbuchem sopky Ilamatepec, přesto se jí po několika letech podařilo kávovníkové plantáže obnovit. Což je dobře, protože jinak bychom netušili, jak fantasticky chutná káva ze západní části Salvadoru. Naštěstí to víme. A kdo ji ochutná, potvrdí, že je sladká, medově čokoládová a taky mírně ovocná. Zkrátka vynikající.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva El Salvador BIO SHG EP Finca Las Nubes v sobě ukrývá doslova gejzír mnoha velmi atraktivních chutí. Velmi snadno poznáte, že patří ke sladším, po chvíli si uvědomíte, že cítíte med a oříšky a nakonec zjistíte, že vám na patře zůstává dochuť třešní, broskví nebo melounu. Klidně všeho dohromady. V této kávě objevíte, co máte sami nejraději.
Původ kávy
El Salvador je nejmenší a nejhustěji osídlená středoamerická země. Její hospodářství v podstatě stojí a padá na zemědělství, a káva je jednou z nejvýznamnějších plodin, které obyvatelé Salvadoru pěstují. Mají k tomu skvělé podmínky. Růstu kávovníků tropické klima prospívá. V oblasti se navíc střídá období dešťů a sucha, s přibývající nadmořskou výškou se přírodní podmínky příhodně mění a průměrná roční teplota klesá. Vulkanické podloží dodává rostlinám vyvážený poměr minerálních látek. Právě sopky však region Santa Ana, ve kterém tato káva vyrostla, neovlivňují vždy jen pozitivně. Některé jsou stále činné a způsobují častá zemětřesení, sesuvy půdy i mohutné emise sopečného popela. Jedna z takových přírodních katastrof zasáhla plantáže kávy v roce 2005. Farma Las Nubes (v překladu „v oblacích“) patřila k nejvíce postiženým na východním svahu sopky Ilamatepec. Po erupci nechali farmáři plantáže několik let odpočívat, až do doby, než se půdní poměry vrátily k normálu. To se stalo v roce 2014, kdy vysadili keře odrůdy Bourbon. Kávovníky rodu arabika a odrůdy Bourbon mívají vyšší produkci než třeba odrůdy Typica a jejich plody vynikají plným tělem. V Las Nubes roste káva na zhruba 1500 akrech. Stará se o ni Ernesto Lima. Se svými lidmi pěstuje a ručně sklízí kávu v režimu organického zemědělství. Jejímu zpracování věnuje maximální pozornost. Káva je takzvaně promývaná, to znamená, že ji dělníci zbavují slupek i dužiny ve vodě. Nejprve červené plody protlačují pod vodou drticími plechy a pak nechávají uvolněná zrnka fermentovat v kvasných nádržích. Zelenou kávu nakonec suší buď na slunci nebo v bubnových sušičkách. Vztah majitele farmy k udržitelnému způsobu života dokreslují třeba i solární panely, které zajišťují dostatek elektrické energie pro celou farmu. Pokud jde o zkratky v názvu kávy, pak SHG (Strictly High Grown) popisuje kávu pěstovanou v nadmořské výšce nad 1300 metrů. Písmena EP (Eurape Preparation) upozorňují na ruční třídění zelených zrn kávy, při kterém lze precizněji vyřadit defektní kusy.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























18. 4.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME BIO - zrnková káva

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - zrnková káva
